images

26 apr 2024

2013 een spannend moment

26 april 2013; ik herinner me die datum nog maar al te goed. Het begon ook als een druilerige dag, net zoals vandaag. Ik was onderweg naar Den Bosch en ik vond het spannend.

Want ik ging iets doen wat voor mij tot op dat moment echt nieuw was. Ik stapte binnen bij de KvK en schreef me in met mijn eerste bedrijf: Bureau r2o. Een bedrijf gericht op technische MKB ondernemers met als ondertitel ‘door andere ogen’.

We zaten nog midden in een crisis in NL, wij hadden nog studerende kinderen, ik ging weg uit een functie die ik veel jaren met plezier heb ingevuld en die me 'zekerheid' bood (dacht ik).

Bovendien ben ik opgegroeid met de moraal ‘alles voor later’; sparen, zuinig zijn. Kom niet uit een ondernemersfamilie. En toch reed ik die dag naar de KvK en sprong in het 'diepe'.  

Nou kan ik best wel aardig ‘zwemmen’ en hoorde ik vaak van anderen ‘als jou dat niet lukt, nou dan weet ik het niet..’ maar toch, je moet het wel zelf doen...

We zijn vandaag 11 jaar verder. Er is veel gebeurt in die tijd. Mijn bedrijf groeide, ik had veel werk puur vanuit mijn netwerk. Om het verschil in activiteiten helder te houden volgde in 2016 mijn inschrijving van Rootonde. En in 2019 die van myUpdate. En toen kwam Corona; die sloeg een flink gat in de ontwikkeling, maar bracht tegelijkertijd ook vernieuwing.

Bouwdirectievoering binnen Bureau r2o was al naar een laag pitje omdat Rootonde gestaag groeide. Dat was ook precies mijn plan: alle aandacht naar coaching en training binnen Rootonde.

3 lockdowns sloegen 3 behoorlijke gaten in mijn agenda. Ik leerde tegelijkertijd dat mijn vast klanten juist meer behoefte hadden aan ondersteuning. Dat zij niet stopten; hadden juist behoefte aan hulp die ik kon bieden. Mentoring werd geboren, begeleiden op de achtergrond, vanuit kennis in mijn 28 in de bouwbedrijven i.c.m. het coachen en trainen.

Later ontdekte ik ook dat mijn tijd als officier in het leger al veel eerder mijn persoonlijke ontwikkeling in gang had gezet. Kameraadschap, teambuilding, samenwerking, mentaliteit, doorzetten, lef hebben, slim zijn. Ik kende ze al jong. Maar daar kregen ze een boost.

Wie was ik eigenlijk en wat had ik te brengen? Sinds 2014 heb ik dat jaarlijks gevoed met nieuwe opleidingen. Het lijkt een schier oneindige lijst als ik het op een lijstje zet. Begon ik me steeds meer te realiseren dat ‘mijn mensen’ in de bedrijven mij al tot groei hadden gebracht.

Ik deed blijkbaar van nature iets waar zij blij van werden, en dat kreeg ik ook terug. Al die eerdere genoemde factoren zette ik ook voor hen in, alhoewel het in een bouwbedrijf natuurlijk altijd om planning en geld draait. De bom sloeg eind 2012 in toen duidelijk werd dat ik in 2013 weg zou (moeten) gaan.

Zoals vaker in mijn leven zijn moeilijke momenten de aanleiding geweest tot bijzondere inzichten. Ik gebruik nog steeds mijn credo “je kunt niet bepalen wat er op je pad komt, wel hoe je er mee om gaat”.
Vrij vertaald: “jij bent degene die bepaald welke afslag de volgende wordt op jouw rootonde”.

Authenticiteit, senioriteit, mentaliteit, vitaliteit, leiderschap, (zelf)kennis, ervaring, groei, veerkracht, doorzettingsvermogen. Ik breng ze graag over in mijn trajecten, gecombineerd met evaluatie, feedback en reflectie. Voor niemand hetzelfde, voor iedereen van belang.

Met trots durf ik te stellen dat mijn bedrijven een stabiele factor zijn geworden in de markt. Rootonde neemt al diverse jaren 80% van mijn tijd in, myUpdate krijgt een update en een plekje binnen Rootonde. Bureau r2o is er alleen nog voor wat specifieke bedrijfsondersteuning en mijn docentschap.

Komende week gun ik me een lege agenda. Om niet 'in' maar 'aan' mijn bedrijven te werken. Even stilstaan om daarna weer volle bak verder te gaan. Ondernemerschap is mooi. Je moet wel het lef hebben om er aan te beginnen, het gevoel dat het met je klikt en de ratio om de goede keuzes te maken. 

Of ik al denk aan stoppen? Nou voorlopig niet. Ik doseer wel beter mijn tijd, werk al jaren van vakantie naar vakantie, het zal geen enkele klant zijn opgevallen tot op heden. Ik ben er als het nodig is en loop niet in de weg als het niet nodig is. Ben feitelijk van tijdelijk toegevoegde waarde.

11 jaar; ik kijk tevreden terug en tevreden vooruit. Het leven is mooi als je mee kunt bewegen met hetgeen gebeurt als je plannen hebt gemaakt. Ik ben topfit en haal er veel voldoening en plezier uit. 

Benieuwd hoe het met jou gaat.