images

24 mrt 2020

Bang jij ook bang om iets te missen?

Laatst vroeg iemand mij of ik ook regelmatig last had van FOMO? Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik niet alle aandoeningen ken, gelukkig maar, maar deze afkorting zei me zo niets. Dus ik vroeg een beetje onnozel of het ernstig was? Ja, hij had er best wel last van. Oké; vertel, wat is dat dan?

Ziek, gezond of verslaafd?
Gelukkig hij was niet ziek maar hij was wel bang om van alles te missen. FOMO staat voor Fear Of Missing Out: de angst om iets mis te lopen of een achterstand op te lopen ten opzichte van anderen. De (meestal onbewuste) aanname die erachter zit is dat het missen van dingen ervoor zou zorgen dat we minder gelukkig zijn. Kort door de bocht: dan heb je dus ergens last van omdat je het (nog) niet hebt (meegemaakt) of niet weet. Hoe erg is dat?

Mijn opa leerde mij vroeger “jungske: de skonste téd is agge ut nie héd”. Vrij vertaald: het verlangen is mooier dan het hebben want daar ben je al snel aan gewend.

FOMO doet zich blijkbaar voor bij intensieve gebruikers van social media. Door de continue berichtenstroom hebben zij de neiging om op elk onbewaakt moment even op de media te kijken. Want ‘niet kijken’ zou kunnen betekenen dat je ‘belangrijke’ berichten mist. En het ‘wel kijken’ zorgt voor de aanname dat anderen wel leuke, bijzondere dingen doen en meemaken. En jij niet. In ieder geval niet op dat moment. FOMO is één van de factoren die kan leiden tot een verslaving aan sociale media. Maar ook andersom: een sociale media verslaving kan FOMO veroorzaken. We zien wat we ‘missen’ waardoor we denken dat we dat ook zouden moeten doen. Waarmee we een soort van kip-ei verhaal hebben gecreëerd. Ik vraag me af waar we zouden staan als we geen sociale media zouden hebben, niet de hele berichtenstoom binnen handbereik ieder moment van de dag. Wat denk jij?

Sociale druk als basis
FOMO zie je ook in consumentengedrag. Dan heb ik het over sociale druk om iets te kopen om ‘erbij te horen’. Want als anderen het al hebben jij nog niet; dat kan echt niet. Het ‘niet hebben’ zou dan kunnen betekenen dat je buiten de groep belandt? Hoe is dat bij jou?
Onbewust beïnvloeden we anderen dagelijks om dezelfde keuzes te maken als wij. Of het gaat om vakanties, restaurants, auto’s of politiek. Is een van de motivaties achter het vertellen over je keuzes de hoop dat anderen die ervaring niet willen missen? Delen van ervaringen die je ‘niet zou mogen missen’ zorgt blijkbaar voor onderlinge verbinding en status. Ik vraag het me af. Ik kan het prima hebben als een ander iets heeft wat ik niet heb.
Soms kun je blij worden van iets wat je hebt. Je kunt blij worden dat je iets niet hebt (denk maar eens aan ziektes). Je kunt bang zijn dat je iets krijgt, maar blijkbaar kun je dus ook bang worden om iets nog niet te hebben. Tijden veranderen….

Je zult maar spijt hebben
Maar stel nou eens dat het einde van je leven nadert. Zou je dan spijt hebben van FOMO of zou je dan spijt hebben dat je last had van FOMO? Voor het te laat is: ontdek waar je echt spijt van kunt hebben op dat moment. Ontdek welke 5 dingen voor jou écht belangrijk zijn om gezien, gedaan of ervaren te hebben. Anders krijg je last van FOHR (Fear Of Having Regrets).

Download op onze Big Five for Life pagina het e-book van John Strelecky zodat je tijdig ontdekt wat jou Big Five for Life is. Wij helpen je graag verder bij je onderzoek.
Of bekijk de video van John over dit onderwerp. 

Wees niet bang; gelukkig gaat er meer aan je voorbij dan dat je mee kunt maken.....