images

31 okt 2019

De zin van coaching

“Of je nu wilt lachen, huilen, rouwen of trouwen; voor alles bestaat een coach” las ik onlangs in een publicatie. “Er is een wildgroei aan mensen die anderen willen helpen. Al wandelend, dromend of tussen de paarden, koeien of ezels kun je bereiken waar je naar verlangt.” Ja, dat herken ik. Coaches zijn er inmiddels in vele soorten en maten. Voor een potentiele coachee (degene met de coachvraag) wordt het steeds moeilijker om de juiste coach te vinden. Een coach die veilig en effectief invulling kan geven aan de vraag. In de hedendaagse drang om het leven te optimaliseren ontstaan zoveel ‘vraagstukken’ dat externe hulp daar steeds wenselijker bij wordt.

DE KEUZE IS REUZE
Door de grote hoeveelheid (wel of niet officieel gevestigde) coaches wordt het moeilijker om het kaf van het koren te scheiden en de juiste coach te kiezen. Er is in ons land niet zoiets als 1 keurmerk waar iedere coach aan moet voldoen. Gelukkig zijn er wel de organisaties NOBCO, NOLOC, ICF en LVSC die zich hard maken om hun leden bij te staan in het onderhouden en langs de meetlat blijven leggen van hun vaardigheden. Hun leden conformeren zich ook aan de beroepscode.
Niet onbelangrijk om ook naar te kijken: wat is een coach’s basis en achtergrond? Heeft diegene een (gedrags)wetenschappelijke opleiding gevolgd op hbo of wo niveau? En welke methodieken en gesprektechnieken zijn beschikbaar in de toolbox?

BLIJVEN LEREN
Nog niet zolang geleden moest je uitleggen waarom je begeleiding van een coach nodig had; gelukkig wordt dat minder. We gaan er langzaam naar toe dat coaching ‘normaal’ is. Vorig jaar had ik een coachee die vroeg: “Ton, welk excuus gebruiken anderen om hiernaartoe te komen vanuit hun werk?” Waarop ik antwoordde: “Ze zeggen dat ze het waard zijn en daar tijd voor krijgen”. Toen werd het even stil, het kwartje viel. Hij ontdekte tegelijkertijd dat schaamte nog wel een ding was voor hem. Dat hebben we meegenomen in zijn traject.
Het is een goede ontwikkeling dat coaching normaal wordt bevonden. Maar het moet wel iets toevoegen. Ik noem mezelf liever TTW-er dan ZZP-er, omdat ik Tijdelijk Toegevoegde Waarde lever. Ik blijf niet. Tijdelijk loop ik mee op iemands pad, ook al kan de tijdsduur sterk verschillen. Maar die TTW-er hoort up-to-date te blijven, passend bij de coachvraag. Dat vergt studie, intervisie, supervisie, reflectie en ontwikkeling. Maar ook specialisatie, afbakening, beperking en scherpte. Ja, zoals bij ieder vak wat geen hobby is!

HET RISICO VAN HET VAK
Coach is geen beschermd beroep, evenmin zoals bijvoorbeeld architect of journalist. Maar het is wel een vak! Hobbyisme krijgt de ruimte als de vraag toeneemt en financieel gewin zonder een degelijke basis de drijfveer wordt. JA, het is zeker van meerwaarde als je vanuit ervaring kunt werken. NEE, het is zeker niet iedereen gegeven om daarmee dan ook anderen te helpen. Je eigen verhaal opnieuw kunnen vertellen (soms samen met onderliggende emoties) betekent niet dat de coachee daarmee goed geholpen wordt.
Daarvoor is ook kennis nodig van methodieken, ons lichaam en de breinen, ons denken en doen, onze identiteit en onze waarden. Niet te vergeten: zelfreflectie, empathie, professionaliteit en kennis van eigen capaciteiten c.q. beperkingen. Kans op ‘beschadiging’ ligt op de loer als beheersing van kwetsbaarheid niet op orde is.
Last but not least: er is een klik nodig tussen coach en coachee, zonder die klik (lees: noodzakelijk vertrouwen) is het gedoemd te mislukken. Het blijft mensenwerk.

MAAR HOE KOM IK DAN UIT BIJ EEN GOEDE COACH?
Tsja; als ik die vraag nu eens simpel zou kunnen beantwoorden; dat zou mooi zijn. Wat ik kan doen is je het volgende rijtje tips meegeven:
- Oriënteer je goed en vraag om een vrijblijvend kennismakingsgesprek
- Vraag naar achtergronden, opleiding en ervaring van de coach
- Vraag bij welke beroepsvereniging de coach is aangesloten
- Bespreek de manier waarop de coach jouw vraagstelling aan kan ‘vliegen’ en of er meerdere opties zijn
- En voel vooral of je vertrouwen hebt in het resultaat en of je er zelf ook voor wilt gaan
- Beslis nooit ter plekke; slaap er nog eens een nachtje over (want dat wil ons brein en dat blijkt ook functioneel)

DE ZIN VAN COACHING
Hoe functioneel een coachtraject is ligt voor een groot deel ook aan jezelf. Realiseer je vooraf dat je nooit vooraf weet hoe het gaat verlopen. Dat een vertrouwensband en een ‘klik’ nodig zijn voor een goed resultaat. En bedenk: “als jij geen zin hebt, dan heeft coaching ook geen zin”. Maar als jij er zin in hebt en je treft een goede coach dan kan het heel zinnig zijn. Zie uit naar een mooi traject, gun jezelf ruimte en verandering.

Ik wens je veel succes op je pad. Het leven is een reis. Geniet vooral onderweg en niet alleen op de bestemming!

Succes met je keuzes, misschien treffen we elkaar nog eens ergens.
Heb je behoefte aan koffie-, thee- of watertijd? Laat het me weten: info@rootonde.nl