Heb jij daar last van? Vind je vaak beren op jouw pad? Of misschien maar 1 beertje, dat je wel steeds lastigvalt.
Beren en gevaar
In de oertijd moesten we op ons hoede zijn voor het geweld en de schade die een beer kon aanrichten. Nog altijd associëren we beren met direct gevaar, daar zorgt ons primaire (reptielen) brein voor. En dat brein zorgt in een flits ook voor de keuze die we heel basic maken om ons veilig te voelen. Niks mis mee dus.
Al het onveilige
Anderzijds staan beren symbool voor al wat onveilig ‘voelt’ en dus niet per definitie gevaarlijk is. En die associatie mogen we best eens los gaan laten. Het is niet altijd wat je ziet. En het is niet altijd wat je denkt. Daar gaat ons rationele brein weleens mank. Vaak nemen wij onze associaties als waarheid aan. Maar niet alle aannames blijken overeen te komen met de waarheid.
Doordrenkt van aannames en associaties
Ik loop er vaak tegenaan in coachgesprekken. Mensen zitten barstensvol aannames en associaties. Het is al lastig om een situatie waar je ‘live’ bij bent geweest tot in detail na te vertellen. Dus wat denk je dat er gebeurt als je iets alleen maar ‘van horen zeggen’ hebt? Inderdaad: in beide gevallen maken we er ons eigen verhaal van
Neutraal luisteren en reageren
Hoe mooi zou het zijn wanneer je heel neutraal een verhaal kunt aanhoren, objectief reageert en heel rustig kunt vervolgen waar je mee bezig was? Super toch?!
Sinds ik de beren op mijn pad help om over te steken is het veel rustiger onderweg. Tsja, zij zijn ook weleens de weg kwijt......