images

21 nov 2021

Alle ballen hoog

“Goh, Ton kun jij ook jongleren met die ballen?” Nou nee, dat kan ik dus niet maar ik kan er wel 'heel veel tegelijk in de lucht houden'. Als techneut van huis uit was ik dat gewend. Stevige projecten met veel disciplines en dan niks tussen wal en schip laten vallen.
Toch: soms parkeer ik er een paar als dat nodig is, zoals afgelopen periode...

Het was een dag of tien geleden. Bovenstaande mooie vraag stelde een van de deelnemers aan een workshop over Mapstell: De Wereld van Verschil. Ken je die? (Niet? Mail me dan)
Ik heb wel geleerd te jong-leren, maar dan in de praktijk. Ik moest al vroeg mijn eigen weg zien te vinden. En later in mijn leven heeft zich dat patroon vaak verhaald. “Van tegenslagen word je sterk jongen” is mij vaak voorgehouden. Ja dat klopt wel. Whatever shit happens…. Ik ken dat gevoel. Maar daar ging het hier niet over.

Ik merkte dat ik geraakt werd door zijn opmerking.
Geraakt omdat ik zo gewend ben om alle ballen in de lucht te kunnen houden, zonder dat iemand begreep hoe ik dat zo ‘vlekkeloos’ deed. Maar ik heb er afgelopen maanden toch een paar moeten parkeren. Nee, niet weggegooid, gewoon even minder tijd voor en wegleggen. Keuzes maken dus! Keuzes om die dingen te kunnen blijven doen die het belangrijkst waren. Ik ontdekte ook dat ik het niet alleen verkondig; ik heb het zelf ook gewoon nodig. Niks is een trainer-coach vreemd wat dat betreft, soms ook met pijn in het hart.

Waarom raakte hij mij dan?
Omdat er bij mij toch ergens van binnen weer even dat stemmetje was wat de kop op stak: “lukt het niet jongen?” Mijn antwoord was steevast “Jawel hoor, laat mij mijn gang maar gaan. Dat komt zeker goed”. Dan ging ik nog harder werken en dan kwam het ook goed. Want half werk leveren dat staat niet in mijn woordenboek. En die houd ik er graag in. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit is bepalend; dat geeft me voldoening en zorgt voor waardering en mooie verbindingen.

Ja, door een samenloop van omstandigheden is het een paar maanden wat rustiger geweest in mijn wereld van blogs, mailings, nieuwsbrieven, social media. De tijd is rijp om de draad weer op te pakken. Maar de tijd is ook rijp, nu het stof een beetje optrekt, om nog eens goed naar al die ballen te kijken. Het zijn er wel heel veel.

De positieve kant zien van de samenloop.
Tegelijkertijd kijk ik terug op een bijzondere tijd met veel mooie 1-op-1 contacten. Soms onder hoge druk ‘mijn ding’ kunnen doen, waar de ander waarschijnlijk niks van merkte. (Ook zo’n patroontje van mij). December wordt voor mij een maand van bezinning. Na onze tweede verhuizing, ga ik eens tijd nemen om ‘plan-2022’op te zetten als onderdeel van mijn LT-visie. En steeds sterker borrelt het idee op om de woensdag een speel-dag te maken. Ik ‘speel’ nog met het idee wat dat dan is.
Ik ga er vast ies over schrijven.

Voor nu wens ik je ‘de ballen’ om ook jouw keuzes te maken. Weet me te vinden als je wilt putten uit mijn ervaring. Fijne week!!
info@rootonde.nl
#rootondeweetdeweg #persoonlijkpassendleiderschap