images

26 apr 2022

Als je het geluk weer wilt vinden

SOMS ZOEK JE HET EN VINDT JE HET NIET; TOTDAT….
“Kan niet wachten om je er binnenkort meer over vertellen Ton”.
Dat was zo ongeveer de strekking van het bericht wat ik onlangs van een van mijn coachees ontving via de app.

Echt gaaf om te merken hoe blij hij was. Nu is misschien je eerste gedachte bij die foto “ja, wow mooie auto, die zou ik ook wel willen”. Maar daar ging het niet om…..
Deze foto had een heel andere waarde. Een waarde die veel groter is dan financiële waarde of bezit.
Ik neem je mee in de kern van het verhaal zonder het persoonlijk te laten worden. Het is het verhaal van Frank.

We gaan ruim een jaar terug in de tijd. Zijn HR-manager belde mij: “Ton, mag ik een van mijn managers kennis met je laten maken? Hij heeft het erg zwaar en wellicht kun jij hem verder helpen”. Geen ongebruikelijke vraag in mijn praktijk maar de oorzaak was wel bijzonder. In Frank (niet zijn echte naam) zijn leven was iets tragisch voorgevallen. Iets wat je mag plaatsen in het kader van ‘je wereld stort in’ maar je moet door. Ik ga er niet echt inhoudelijk op in zoals je begrijpt.

Frank kwam langs voor een intro-gesprek. Ik laat mensen altijd eerst langskomen voor het wederzijdse gevoel, zonder klik wordt het niks. En een ‘intake’ gaat voor sommige mensen gewoon te snel. Het werd een bijzonder gesprek, duurde bijna 2 uur en ging meteen de diepte in. Zoals in “eindelijk iemand om echt mee te praten”. Frank is gewoon een goeie vent, fijne partner, vader, vriend, medewerker. Loyaal, prettig in de omgang, gedreven, eerlijk, open. Maar we krijgen allemaal dingen op ons pad die we zeker niet zelf zouden kiezen. Ook hij dus. 

In het gesprek beluisterde ik 3 thema's. In het eerste, zijn kernprobleem, kon ik hem eigenlijk niet helpen, wel doorverwijzen. Dat heb ik gedaan. Voor 2 andere thema’s wilde hij bij mij graag een traject in, dat kon. Samen bepaalden we de weg en het tempo, alles in het kader van zijn uitdaging. En langzaam wonnen we terrein, vertrouwen, inzichten, een toekomst. Ik mocht hem gaandeweg meenemen in het ontdekken van zijn Big Five for Life. Ontdekken wat er voor het vervolg ECHT toe doet. En hij ontdekte ze: alle vijf. En bij die vijf kijken we dan altijd of er een acroniem is om ze makkelijk te onthouden, een woord van vijf letters. Hij kon die puzzel niet meteen leggen, dat vergt vaak wat tijd. Iets van ‘bezinken’, ‘indalen’ of hoe je het wilt noemen. Bij mijzelf was dat destijds ook.

Frank heeft daarna voor zichzelf gekozen om letterlijk ‘op pad’ te gaan. 4 weken lang, in zijn eentje, wandelen op een mooie route. Elke nacht een nieuwe overnachtingsplek, de rugzak op. Onderweg maar eens ‘zien hoe het liep’. Waar de gedachten heen zouden gaan, wie hij zou ontmoeten, wie er een stukje mee zou lopen, bij wie hij aan tafel zou belanden. Maar vooral ervaren wie hij zelf was en wat hij wilde. En toen onderweg kwam hij langs een plek waar deze auto stond. En het kenteken hem meteen opviel: G-E-L-U-K. Het acroniem viel op zijn plek. Hoe wonderlijk.

Ik ben zo dankbaar dat ik met zulke mooie mensen een stukje mee mag op hun levenspad. Met alle troubles die er kunnen zijn komen we tot mooie dingen. Hoe prachtig is het als iemand vanuit zo’n moeilijke situatie herrijst, het leven weer ten volle aan kan kijken en GELUK als acroniem voor de toekomst heeft. Zo  mooi!
Ik ben er van overtuigd dat Frank een mooi vervolg zal krijgen, hij verdient het ook zo!

En in feite gun ik dat iedereen: een mooie toekomst door te weten wat voor jou ECHT belangrijk is. Niet vanuit je hoofd maar vanuit je hart. En het kan! Ja, het kan echt! Velen gingen je al voor. In 1-op-1 sessies of in groepsverband. Het lukt telkens weer om die persoonlijke Five te ontdekken.
Als je een keer mee wilt, laat het me dan weten.
Als je ergens tegenaan loopt waar je moeite mee hebt, mail me ook.
Als je ECHT een leuker vervolg wilt in je leven kom dan NU zelf in actie.

#rootonde #persoonlijkleiderschap #bigfiveforlife