images

23 jan 2018

Blijvend op zoek naar je beste versie of liever tevreden?

Het lijkt inmiddels een mode-zinnetje geworden: ‘de beste versie van jezelf’. Zoek even op internet of loop een boekenwinkel in: je wordt platgegooid met allerhande zelfhulpboeken en trainingen met verwijzingen om de beste versie van jezelf te worden. Waarom al die info om maar vooral op zoek te gaan naar iets wat je misschien nooit vindt? Omdat we niet meer naar onze innerlijke waarden en drijfveren durven luisteren en als weg van de minste weerstand achter de best practice kreten van de maatschappij aanhobbelen? Want dat willen we toch allemaal? Wees eens eerlijk: wat gaat er in je om als je denkt aan de beste versie van jezelf worden? Hoe ziet dat eruit? En hoe voelt dat?

Verwachtingen en realiteit
Termen zoals “de beste”, “het meeste”, “het grootste” klinken leuk en ambitieus, maar roepen veel (en vooral vage) verwachtingen op. Met als gevolg wellicht weer twijfel, teleurstelling en mislukking. En zoals een kind dat wordt gedwongen om zijn bord leeg te eten, plotseling geen honger meer heeft; heb jij misschien helemaal geen puf meer over om aan jezelf te werken nadat je te hoge eisen aan je persoonlijke ontwikkeling hebt gesteld. Als je de lat ‘over the top’ legt ga je hem niet halen. En waarom? Is goed en tevreden niet goed genoeg? Zoek je ook naar de beste partner, het beste werk, de beste auto, de mooiste TV en de liefste kinderen? Dat zal toch niet?

Ongedwongen aan jezelf werken
Leren aan jezelf te werken moet leuk blijven. En het mag spontaan gaan. Dit wil niet zeggen dat je kunt stoppen met reflecteren en kritisch naar jezelf kijken, maar het is helemaal niet nodig om de beste versie van jezelf te willen worden. Want wat houdt dit überhaupt in? En hoe meet je het resultaat dan? In Scandinavie wonen de gelukkigste mensen van Europa. Die kijken je heel verbaasd aan als je begint over je beste versie.

Goed is goed
Denk nu eens de spreekwoordelijke overtreffende trap weg in “de beste versie van jezelf”. Verander, verbeter en word gewoon een betere versie van jezelf. Zoals de Zweedse uitdrukking “lagom”: precies genoeg; zo goed of groot als het zou moeten zijn. Herstructureer je denkpatronen en gun jezelf vanuit een ander perspectief naar jezelf te kijken. Dan krijg je jouw IK-2.0. Goed is goed genoeg. Tevreden en gelukkig is prima. Geniet!