images

21 sep 2020

Burn-out uitbraak op komst

“Verborgen Burn-out uitbraak verwacht”. Waarom dan wachten op een vastloper? Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Toch?

Ik kreeg vrijdag via een collega een artikel onder ogen waarin Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) aan het woord is. “Hele bedrijfstakken, waaronder vitale sectoren, dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten” volgens Immers. Hij luidt met name de noodklok over de verborgen burn-outklachten. “Het stijgende ziekteverzuim dat we nu al zien, is slechts de voorbode van een nakende burn-out epidemie.”

Zo! Dat wordt heftig. Alsof we dat er ook nog bij kunnen hebben. Ik ben overigens niet echt verrast want ik zie op veel plekken dat mensen het moeilijk hebben. Tegelijk zie ik dat er nog niet voldoende aandacht voor is terwijl juist NU het moment is om er iets mee te doen. Hoe langer je problemen voor je uit schuift hoe groter het wordt. Hoe sneller je het aanpakt hoe kleiner het nog is en hoe beter het opgelost kan worden. Dat gaat over tijd, consequenties en geld!

En toch is NL zo ingericht dat er pas echt geïnvesteerd wordt als er curatief gehandeld kan worden. Kijk eens naar de gezondheidszorg. Wordt het niet eens tijd dat preventie de overhand krijgt? Ik zou zeggen: ”Dat is dubbele winst”. Veel minder ellende, veel minder winstverlies en veel betere prestaties.

Via coaching en training valt er zoveel goeds te doen terwijl de inzet nog zo beperkt is. Wanneer gaan we echt preventief aan de slag???

info@rootonde.nl

* Het NCPSB is onderdeel van Business Immersion B.V.; geen overheidsorgaan.