images

26 mrt 2019

De beste versie van jezelf zoeken Niet doen

Het lijkt wel een modezinnetje geworden: ‘De beste versie van jezelf’. Gisteren kwam ik die ook weer tegen in de aankondiging van een event. Een 1-daagse zelfs. En dan een illusie armer weer naar huis...?

Ik zou er niet aan beginnen, aan die zoektocht naar ‘de beste versie van jezelf’. Het vreet waarschijnlijk energie, je komt jezelf niet tegen maar je holt constant achter een onbekende versie aan om die vervolgens nooit te vinden. Eigenlijk is het een soort van zoeken naar een speld in een hooiberg om vervolgens te ontdekken dat er nog een betere speld in die hooiberg te vinden kan zijn.

Niet doen!
Als je met jezelf aan de slag gaat, dan gaat het er helemaal niet om ‘de beste versie’ te worden of ‘je beste versie’ te vinden. Want wanneer is dat dan gelukt? Nooit! Want het kan altijd nog iets beter; toch? De beste willen zijn, hoort thuis in een competitie, iets wat je aan gaat met anderen en waar winnaars en verliezers zijn. Iets wat -als je wint- altijd maar tijdelijk is, want elk record kun je maar tijdelijk in handen hebben.

Waarom zou je die ellende met jezelf aan gaan? Waarom werk je niet vanuit wat er is en kijk je naar wat beter kan of mag? Denk in stapjes waarin je kunt veranderen. Denk in (on)bewustwording en in het vieren van kleine veranderingen. Probeer het gewoon eens uit en kijk of een metafoor (bijv. je rijbewijs halen) je daarbij helpt.

Werk met verbeterstapjes en wees blij met wat er al is.
Kijk eens achterom naar wat er al is, misschien wil je eens een familieopstelling doen om vragen te beantwoorden over wat er wel is maar wat je nog niet helemaal ziet. Over waar je tegenaan loopt en waar de verandering kan liggen. Om vervolgens voor je te kijken om verbeterstapjes te maken en regelmatig stil te staan om weer vooruit te komen.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt...’ Die spreuk van Cruijff hangt niet voor niets bij mij aan de wand. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe je blij kunt worden met jezelf en hoe je tevreden verder kunt, dan ga je pas zien dat die zoektocht naar ‘het beste’ je eerder frustraties brengt dan geluksmomentjes. Wees blij met wat er is en wordt blijer van wat je nog toe kunt voegen vanuit rust en ruimte. Laat die spelden in de hooiberg maar mooi liggen.