images

30 apr 2019

De boom buiten het bos

Deze week zag ik hem plotseling staan; de boom buiten het bos. Precies dat beeld hangt al een tijdje in mijn hoofd. Wie herkent dat niet: ‘door de bomen het bos niet meer zien’? Het zou moeten zijn: ‘door het bos de boom nog zien’. En deze boom heeft dat slim opgelost. Die staat in een open veld, met nieuwe aanwas achter zich, heel bereikbaar, heel zichtbaar en met veel ruimte voor groei. 

We willen allemaal het bos in
Hoe typisch is dat eigenlijk? Dat iedereen die met nieuwe of vernieuwende ideeën aan de slag gaat, zich aangetrokken voelt tot het bos. Om er vervolgens in opgeslokt te worden. Ik zie daardoor soms mooie dingen verloren gaan. En ja: ik ben er zelf ook al eens door meegezogen, waardoor ‘nieuwe aanplant’ niet uitgroeide. Dat was wel een leermomentje.

Maar het kan ook anders
Deze keer hebben we besloten om het anders te doen, door het lef te hebben om onze ideeën door professionals in hun vakgebied uit te laten werken tot een sterk merk. Pro’s die kunnen denken buiten het bos en daardoor onze ‘nieuweling’ zichtbaar maken. En hoe mooi is dat voor de mensen in onze doelgroep? Zij gaan daardoor zien en ervaren wat op een andere plek niet altijd of zomaar lukt. Die echt vooruit willen komen met wat voor hen belangrijk is. Die hun toekomst zien, die de rode draad oppakken, maar ook hun verleden nog aan durven kijken.

Hij is geplan(d)t!
Onze boom is geplant, alleen kan ik op dit moment nog niet zeggen waar hij staat en wat voor een nieuwe soort het is. Maar de planning is dat hij de komende maanden gaat groeien en zichtbaar wordt.