images

28 apr 2020

De kracht van loslaten (2) - vrijgeven

Herken je dat ook? Voorheen hield je je vast aan een bepaalde aanpak, of ‘moest’ het zo, want dat leverde het beste resultaat. Dat gaf dan blijkbaar een gevoel van zekerheid. Nu Corona ons leven voor een belangrijk deel bepaald, ontdekken we vaker ‘alternatieve’ oplossingen. En warempel daar zitten er ook tussen die best goed werken, die ook passen bij je persoonlijke waarden en identiteit.

Mijn ouders zijn uit de jaren dertig van de vorige eeuw en dus opgegroeid in en na WOII. Een langdurig moeilijke periode, met weinig kansen en mogelijkheden. Het was vooral ‘overleven’. Eten en drinken was de basis, net zoals samen delen en blij zijn met kleine dingen. En dat hebben ze ons ook meegegeven. Ook in hun motto: “Als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan”. Alles in het teken van een eindresultaat. 

Waar je mee opgroeit neem je mee in je leven

En daar ga je ook naar leven. Op enig moment, als je je persoonlijk ontwikkeld, ga je het ook zien in de context van je eigen leven en vraag je je af of het jou nog helpt. Vanuit die opvoeding heb ik veel drive ontwikkeld om iets te bereiken wat ik voor ogen had. Ik kon me er enorm in ‘vastbijten’. Maar wat ik afgelopen jaren vooral heb geleerd is om ook weer los te laten, want dat vastbijten was ook niet altijd even slim.

Ligt dat aan mijn leeftijdsfase? Zou kunnen. Is dat meer relaxt? Jazeker: ik zoek minder en er komt meer op mijn pad. In bepaalde rollen is structuur nog heel belangrijk voor een bepaald resultaat in andere (inmiddels meer passende) rollen is dat strakke regime helemaal niet handig of nodig.

Veranderen kan

Misschien ben ik zelf wel het prototype van de verandering die regelmatig gezocht wordt door anderen. Het werkt in ieder geval om hen te helpen met mijn ervaringen. Na mijn vorige blog over loslaten kreeg ik een mooie reactie van een collega. Zij zei: “Ton wat jij doet is eigenlijk geen LOSLATEN, dat noem ik VRIJGEVEN”. En dat vond ik zo’n mooie reactie. Ze sloeg de spijker precies op zijn kop.
Want onder LOSLATEN ligt vaak nog iets van ‘moeten’. Daarin zit vaak nog iets uit je verleden, uit wat anderen vinden, uit zwakte of schaamte, uit perfectionisme verliezen. Maar waarom? Leef je eigen leven, daar heb je het volste recht op.

De mindset van vrijgave

Bij VRIJGEVEN is er een keuze die je maakt om er niet mee door te gaan. De keuze om je eigen weg te gaan volgen, om vooruit te zien en niet perfect te hoeven zijn. Ik heb mezelf vrijgegeven op Corona. Door goed voor mezelf en anderen te zorgen, rust en vertrouwen te bewaren, geen korte termijn inkomsten na te streven, toon ik het sterkste persoonlijk LEIDERSCHAP
Makkelijk: nee zeker niet! Die drive blijft me alsmaar pushen, maar nu ik de overdrive bereikt heb, voel ik dat het oké is. Loslaten dus; oh nee: VRIJGEVEN.

#vrijgeven #leiderschap #rootondeweetdeweg