images

17 dec 2018

De olifant en de tijger

Ik had recent een mooie netwerkbijeenkomst waarin we een bijzondere man in ons midden hadden. Iemand die het echt goed gelukt is om vanuit een hele vervelende situatie zijn leven te kantelen naar een positief zelfbeeld met dito aandacht en inzet voor anderen. Erg inspirerend om zijn verhaal te horen. Bij de afsluiting kreeg hij een mooi beeldend bedankje, waarbij een prachtige metafoor langskwam.

Luisteren en horen

Ik heb het met coachees vaak over luisteren. Over meerdere vormen en gradaties ervan. Ook over het verschil tussen luisteren en horen. (Inderdaad; dat is niet hetzelfde).
Onze oren, net als onze mond, zijn belangrijk voor de inzet van onze representatiesystemen. En daar hebben we allemaal zo onze voorkeuren in. Nu hebben wij als mensen, fysiek gezien, allemaal ongeveer even grote oren en een even grote mond, maar in de dierenwereld is dat anders.

De metafoor van de olifant en de tijger

De olifant met zijn grote oren en kleine mond werd afgezet tegenover de tijger met zijn grote mond en kleine oren. Als je 1-op-1 verwacht dat de fysieke afmetingen ook staan voor de intensiteit en kwaliteit, dan krijg je waarschijnlijk meteen een beeld van hetgeen er gebeurt.
Die grote oren kunnen goed luisteren en die grote mond heeft vooral veel praatjes. Sindsdien leg ik regelmatig linkjes tussen bepaalde mensen en deze twee diersoorten :-)

In communicatie zie ik dat ook weleens langskomen. Welk dier hoort dan bij jou?