images

10 okt 2018

De poten onder je stoel uit gezaagd

Als ondernemer vind ik het heerlijk om regelmatig te sparren met collega-ondernemers. Om ervaringen te delen, van elkaar te leren en ook om te zien hoe je samen verder kunt komen. Ja, inderdaad: alleen ga je sneller maar samen kom je verder. En daarvoor moet je je soms kwetsbaar op durven stellen.


Impulsen geven je energie.
Dat waren voor mij redenen om een aantal jaren geleden lid te worden van een bijzonder netwerk: Impulsgroepen. Een plek waar je als ondernemer terecht kunt om samen op zoek te gaan naar nieuwe impulsen. Van de impulsen van anderen kun je zelf veel leren en een impuls aan een ander geeft energie aan jezelf.


Ons programma onder de loep.
Nadat ik vorig jaar samen met collega Ardie Nooijen-Kuijpers ons nieuwe programma ‘Kerntraject !K-2.0’ ontwikkelde hebben we met grote regelmaat daarover met anderen van gedachten gewisseld. Dat heeft tot een mooi traject geleid. En toch misten we nog wat, met name het ‘in de markt zetten’ van zoiets nieuws. Wie loopt daar eigenlijk niet tegenaan?

Daarom mochten wij recent zelf ons vraagstuk inbrengen op een Impulsavond. In de voorbereiding kwamen vragen langs als: “Mogen wij jullie echt doordringend bevragen?”. “Ja, dat mag, zaag ons de poten maar eens flink onder de stoel uit,” was onze reactie. Wij zijn hartstikke bereid om ons kwetsbaar op te stellen in zo’n veilige en respectvolle omgeving.

Letterlijk doorgezaagd
Toen we binnenkwamen lagen in het midden van de ruimte een stoel en een zaag op de vloer. De Impulsgroepleden mochten niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de poten onder de stoel vandaan zagen. Onder één voorwaarde: er moesten dan wel andere poten voor in de plaats komen.

Dat hebben we geweten. Er werd flink gezaagd. Een aantal van de brokstukken hebben we als aandenken meegenomen, mooi om die met regelmaat aan te kijken. Maar nog mooier was wat er inhoudelijk gebeurde. De impulsen brachten ons terug naar het pad van ontdekking: naar de hobbels die we eerder genomen hadden en nu vanuit een nieuw perspectief opnieuw gaan nemen. Op weg naar nieuwe mogelijkheden, kansen en andere inzichten.

Het wordt er nog beter van. Durf jij ook?
Inmiddels hebben we ‘de koe bij de horens gepakt’. Vanuit de impulsen zijn we bezig om concrete acties uit te werken en is onze 2.0 begonnen. Dankjewel leden van de Impulsgroep Oss. En dit soort mooie avonden gun ik ook de collega-ondernemers. Dus voor wie ook een keer zijn of haar vraagstuk voor wil leggen, schroom niet en meld je!