images

30 nov 2020

Doorzetten

Dat is misschien net het extra zetje dat de niet-doorzetters onder ons nodig hadden”. Een zinnetje dat al een paar dagen blij door mijn hoofd flitst. Zij schreef het op Linkedin als reactie op mijn nieuwe bedrijfsfoto’s en het onderliggende verhaal. Ze haalt er dus motivatie uit! Doorzetten in wat belangrijk is voor haar. Daar kan ik dan weer heel blij van worden.

DOORZETTEN
Een term die inderdaad wel met hoofdletters in mijn woordenboek staat. Ik ben in het verleden wel eens vergeleken met een pitbull. Het ging toen om een vrijwilligersrol; iets oppakken en tot een goed einde brengen ook al wordt het lastig. Nou voel ik me niet aangetrokken tot dat hondenras, ik zie mezelf meer als een trouwe waakse herdershond. Maar het vastbijten en niet loslaten dat komt wel heel bekend voor.

Waar dat vandaan komt?
Ik denk uit mijn jeugd. Gelukkig ligt dat al weer wat jaren achter me. Met alle goede bedoelingen van dien heeft een leerkracht van de lagere school mij een paar jaar een soort van minderwaardigheidscomplex op iets bezorgd. Met als slotakkoord dat ik - naar zijn idee - niet naar de middelbare school mocht waar ik graag naar toe wilde. Gelukkig zag hij na een ‘goed’ gesprek in dat ik een kans wilde krijgen. Nou geloof maar dat ik die gepakt heb! ‘Daag me niet uit, dan laat ik zien dat ik het wel kan’; zoiets kwam er toen over me. Ik heb alle studiejaren daarna, met hard werken, zonder doublures doorlopen.

Ik kom uit een hardwerkend en eenvoudig gezin. Niks mis mee. Wij hadden het niet ruim maar ook zeker niet slecht. Ik ging al heel jong op pad om zelf geld te verdienen; tuinderswerk en hulpje op de bouw. ‘Voor later’ was in die tijd het credo. De sixties waren niet alleen maar flowerpower. Ik heb een rustige jeugd gehad. Ik heb geleerd voor mijn geld te werken en mijn eigen boontjes te doppen. Daar heb ik tot op de dag van vandaag voordeel van.

Sommige dingen blijven, andere laat je voorbijgaan.
Doorzetten is in mijn woordenboek gebleven. Tijdens mijn dienstplicht, tijdens mijn tijd in de bouwbedrijven, tijdens mijn vele vrijwilligerswerk en toen ik in 2013 ‘voor mezelf’ begon.
In die tijd kwam het boek van Ben Tiggelaar ook op mijn pad. Ken je het? Dromen-durven-doen. De D van denken kwam bij mij ook meteen bovendrijven, een plan hebben en weten wat je wilt. Maar als ik erop terugkijk dan ging het toch zeker ook om de vijfde D: Doorzetten!

En komen er dan eens beren op je pad: help ze dan met oversteken. Laat ze voorbijgaan. Wij denken meteen dat ze gevaarlijk zijn, maar misschien zijn ze de weg kwijt...
Coaching vraagt ook om alternatieve inzichten, om denken vanuit andere posities. Kansen zien.

Ben jij nog geen doorzetter? Wil je het wel worden? Geloof je wel of niet genoeg in jezelf?
Tijd om eens te sparren? info@rootonde.nl