images

17 mei 2020

Naar een leven van gemak

Naar een leven van gemak – John P. Strelecky (Originele titel: ‘Healing’)

Voor het eerst een blog van een andere schrijver op mijn website. Ik geef die eer graag aan John Strelecky, grondlegger van de Big Five for Life methodiek waar ik ook mee werk. Het verhaal van John is vertaald door Big Five for Life International:

Een van de meest diepgaande en krachtigste besefmomenten die ik heb bereikt als het gaat om genezing, is dat de definitie van ‘gezondheid’ volledig uniek is voor ieder persoon.

Liggend op het warme zand, onder een brandende zon, kan ontspannend en verjongend zijn voor de één. Voor de ander kan het vreselijk ongemakkelijk zijn en resulteren in warmte-uitslag op zijn huid. Een vier-uur durende wandeling in een alpenwoud kan de meest rustige en kalmerende ervaring in iemands leven zijn. Terwijl door exact diezelfde wandeling iemand anders in het ziekenhuis kan belanden als zijn lichaam geen grote hoogten kan verdragen.

Het eten van rundvlees of kip levert belangrijke eiwitten op voor sommige lichaamstypen. Terwijl anderen juist beter gedijen op vegetarisch eten, omdat ze zich juist niet goed gaan voelen door het eten van vlees.

Dit alles is echt fantastisch nieuws! Spectaculair.

Waarom? Omdat het ons de mogelijkheid geeft om zelf te bepalen wat het betekent om in staat van gezondheid te verkeren. Het is uniek, flexibel en individueel. We kunnen daarmee ons leven afstemmen op onze eigen gezondheid. Gezondheid gaat over keuzes. Over de vrijheid om te kiezen. Het gaat ook over zelfbewustzijn hebben over wat ons goed laat voelen. Niet door anderen bepaald, maar door onszelf en voor onszelf. 

Stel je eens voor hoe krachtig dit allemaal is. Je mag zelf kiezen wat jou geneest, wat jou troost, wat je inspireert en wat ervoor zorgt dat jij je goed voelt. Je wordt niet beperkt of ingesloten door anderen in een hokje, maar je maakt jezelf mogelijk door je eigen instincten en de reactie daarop. 

Onlangs luisterde ik naar een interview van een topsporter. Hij omschreef een proces waar hij destijds doorheen ging. Hij schreef na iedere maaltijd op, hoe hij zich voelde. Welke hem energie gaven en welke juist niet. Na een paar maanden ontdekte hij welke voedingsmiddelen voor hem gezond waren en welke niet. Zo simpel was het. 

Hij besloot dat hij energieker wilde worden. Dit had hij tenslotte nodig voor zijn carrière, maar ook voor zijn eigen leven. Dus beetje bij beetje, van maaltijd tot maaltijd, ontdekte hij steeds bewuster welke voeding voor hem werkte en welke niet. 

In slechts negentig dagen had hij een lijst samengesteld met voeding die hem energie gaven, dus dat bleef hij eten. 

Vrij eenvoudig, toch? Oké, het is wellicht tijdrovend, maar het valt prima in de mogelijkheden van iemand die beschikt over een notitieblok en een pen. 

Ik ben dol op dat specifieke voorbeeld. En wat ik nog leuker vind is de uitbreiding van dat voorbeeld naar andere gebieden van het leven, die van invloed zijn op onze genezing en gezondheid. Juist omdat het niet alleen voedingsmiddelen zijn die onze emotionele en fysieke toestand beïnvloeden. Onze activiteiten, gedachten, omgeving, de mensen om ons heen… ze hebben allemaal invloed op hoe we ons voelen. 

In mijn boek ‘The Big Five for Life’ leg ik een concept uit waarin een persoon de vijf dingen specifiek maakt die ze het liefst willen doen, zien en ervaren in hun leven. De vijf dingen die voor hen het belangrijkst zijn, geven hen het gevoel dat hun leven een succes is, naar hun eigen definitie van succes wel te verstaan. Anders gezegd: door deze vijf dingen te doen, voelen zij dat hun leven in een staat van optimale gezondheid verkeert. 

Net als in het vorige voorbeeld, waar een persoon zijn lichaam kan vullen met een grote hoeveelheid gezonde voeding dat hem energie geeft, gaat het ook om het vullen van je leven met een grote hoeveelheid momenten die je energie geven. 

En net als het eerdere voorbeeld, kan dit worden gedaan door een proces van vallen en opstaan. Het is belangrijk dat je zelf opmerkt en realiseert wat jou energie geeft. 

Kom je steeds meer tot leven, glimlach je vaak en voel je je beter als je op bepaalde plaatsen bent? Misschien zijn het steden. Misschien is het ’t platteland. Bergen, de zee, warme klimaten, sneeuwtoppen… dat is allemaal het vermelden waard. Hoe zit het met het tegenovergestelde? Zijn er plaatsen waar je juist liever niet bent, die je lijkt te verlaten of vermijden, of in het uiterste geval: je zelfs verdrietig doen voelen? Dat is ook het vermelden waard… 

En hoe zit het met mensen? Wanneer kijk jij ernaar uit om tijd door te brengen met iemand? Met wie is dat? Heb je specifieke familieleden, vrienden, collega’s waarmee je graag tijd doorbrengt? En met wie breng je juist liever geen tijd door? Waarom niet? Hoe zorgen zij ervoor dat jij je zo voelt? En als je naar je leven kijkt, welk deel van de tijd wordt elke week toegewezen aan welke type mensen? Is dat een grote hoeveelheid tijd? En waarom? Is dat je eigen keuze of die van een ander? 

Laten specifieke activiteiten je gelukkiger voelen? Is dat merkbaar voor je? Voel je je sterker, meer afgestemd op je lichaam, meer authentiek daarna? Misschien leidt zo’n dag zelfs tot een betere nachtrust? En de andere activiteiten… die waarvan je bij het eind van de dag denkt: dit was een totale verspilling. Je lichaam doet pijn, je geest is moe en is je enthousiasme in het leven aanzienlijk lager dan toen vanmorgen de dag begon?

De tijd nemen om zelfbewust te worden over de manieren waarop al deze dingen invloed hebben op je hebben, geeft je een prachtige persoonlijke handleiding voor genezing en gezondheid in je leven. 

Ik herinner me nog, dat ik voor de eerste keer hoorde wat de definitie van disease was. Met andere woorden: ‘dis ease’, dus ‘niet op je gemak’. Het tegenovergestelde van je gemakkelijk voelen. En hoe genezing er is om ons wél op ons gemak te laten voelen. Het lijkt zo eenvoudig, als je het eenmaal weet, maar ik had er op die manier nooit over nagedacht. 

Het werkt heel erg goed. We beginnen met voor onszelf te identificeren, wat ons het gevoel van gemak geeft, en wat niet, en dan leven we die harmonie met dat gemak. 

De wereld zit vol met mensen met zeer ‘gerechtvaardigde’ redenen waarom ze dit niet doen. Ik zie het elke dag. Iemand vertelt me dat hij niet gelukkig is in zijn leven en dat hij wenste dat het anders was. Dan vraag ik naar hun Big Five for Life, alleen om ze te laten inzien dat ze bijna elke week geen tijd doorbrengen met hun Big Five. Functie-eisen, relatie-eisen, maatschappelijke verwachtingen… 

Ik begrijp het, want ik heb zelf zo jarenlang van mijn leven geleefd. 

Totdat er een breekpunt is voor iemand. Meestal is het de dag dat iemand naar de dokter gaat en een serieuze medische diagnose krijgt. Dan, plotseling, met hun leven aan een zijden draadje, voelen de ‘gerechtvaardigde redenen’ zich compleet anders. Het probleem is dat tegen die tijd, het pad naar gemak veel langer en een stuk moeilijker wordt. Ik begrijp dit ook, want ook dit heb ik meegemaakt… 

Elke dag zit vol keuzemogelijkheden en kansen. De keuze om te identificeren en in harmonie te leven met wat ons ‘gezond’ maakt, of niet. De keuze om van moment tot moment te ‘genezen’, zowel onszelf als ons leven. Als het in het begin zwaar voelt, onthoud dan dat het in veel opzichten als een spier is. Hoe meer we het gebruiken, hoe sterker het wordt en hoe effectiever het werkt. Hoe minder we het gebruiken, hoe moeilijker het is om aan de slag te gaan en hoe minder effectief het is in het begin. 

Maar het is er altijd. En altijd klaar om te gebruiken! 

Op naar een leven van gemak! 

Ik heb dit verhaal gedeeld omdat ik ook geloof in 'de kunst van vitaliteit'. Door bewuster te leven met een ander voedingspatroon is mijn gezondheid een stuk verbeterd, is mijn risico van herhaling van een eerder hartinfarct sterk gedaald. Ik voel me veel vitaler en ik kan beter vrij-uit leven. En dat is wat ik jou ook gun! 

John P. Strelecky is de auteur van de bestseller boekenreeks van onder andere ‘The Why Café’ en ‘The Big Five for Life’. Ga naar mijn BFFL-pagina voor meer informatie. En ga de uitdaging aan om zelf te ontdekken wat jou Big Five for Life is. 

Heb je nog geen boek van hem? Laat het me weten via info@rootonde.nl, want daar heb ik een mooie oplossing voor!