images

30 jul 2019

Een leven zoals vakantie (1)

“Vakantietijd; heerlijk. Dat zou ik altijd wel willen”. Ja, echt dat heb ik vaak gedacht. Jij ook?

Langzaamaan ben ik me gaan realiseren dat dat eigenlijk ook wel zou kunnen. 'Leven als vakantie'. Dat het mogelijk is om een veel relaxter leven te leiden dan ik had ‘meegekregen’. Dat we natuurlijk deel uitmaken een grote ‘groep’, maar dat we daar ook zelf veel in te kiezen hebben. Had ik dat meteen in de gaten? Neen echt niet, zo ben ik niet opgevoed. (Met respect naar mijn ouders die het echt zo goed mogelijk hebben gedaan in dat tijdsbeeld). Maar tijden veranderen en wij kunnen dat dus ook.

Hoe doe ik dat? Op vakantie gaan?

Als ik op vakantie ga dan heb ik altijd een goed idee waar ik naar toe wil. Het is allemaal niet zo heel vastomlijnd, want ik wil ook speelruimte onderweg, maar er ligt wel een soort van globaal ‘routeplan’. En in dat routeplan zit eigenlijk ook altijd wel iets van een ‘hoogtepunt van de reis’. Er is iets bijzonders wat ik wil zien of mee wil maken. En dat plan ik dan in de tweede helft van de reis. Daardoor is het ook een soort van ‘toetje’; een hoogtepunt, soms letterlijk zelfs. En daarna is er nog tijd en ruimte om verder te genieten en om ‘onderweg naar huis’ leuke dingen te doen en relaxt weer thuis te komen. Want ja: het is wel vakantie natuurlijk.

Herken je dat? Doe jij het ook zo?

Hoeft niet, kan wel. Misschien is het een wens om het ook eens zo te doen. Misschien vind je het niks. Misschien blijf je thuis; ook dat is een plan. Hoe dan ook: je hebt wel vakantie en het voelt relaxter. En het zou toch mooi zijn om de rest van het jaar je ook zo te voelen?

Ja maar wat kan je daar dan mee?

Toen ik me realiseerde hoe ik dat deed viel er een kwartje (nou ja; een soort van jackpot). Zo doe ik meer dingen de laatste jaren. En daardoor is mijn leven veel relaxter geworden! En ikzelf ook (maar dat mogen anderen om mij heen bevestigen). Maar hoe dan precies?

Straks is al begonnen, het is altijd vandaag

Ik heb lang voor ogen gehad dat ik ‘straks’ de tijd zou krijgen om te gaan reizen, geen ‘verplichtingen’ meer te hebben. Tot ik me, op mijn vijfenveertigste, door een hartinfarct realiseerde dat ik niet wist wanneer ‘straks’ zou beginnen. De eerste quote oneliner op de homepage van Rootonde was in 2016 dan ook “Straks is al begonnen”. Later gevolgd door “Morgen is al begonnen”. Het gaat er om dat je alleen VANDAAG iets kunt doen. En alleen VANDAAG kunt leven. Dus als je verandering wilt, schuif het dan niet voor je uit.

Wat ga ik daar mee doen? En wat kun jij er mee?

Wat ik heb geleerd en wat een soort van leef- en werklijn is geworden is een reisplan te maken. Een globaal stappenplan. Ik weet waar ik sta, ik bedenk waar ik naar toe wil en ik ga bedenken hoe ik daar ga komen op een leuke manier. En dat werkt! Eigenlijk heel simpel, maar dat maakt het nog niet eenvoudig om te doen. Nu iedereen op vakantie is heb ik het plan opgevat om dat ook voor anderen bereikbaar te maken. Een soort van levens-reis-plan, waarin ik de ervaring van coaching, training en opstellingen mee ga nemen om een traject te ontwerpen wat voor iedereen uitvoerbaar is. En ik merk dat gesprekken met samenwerkers me daar ook in helpen. Dank!

Dat ga ik doen!

En 2020 wordt het jaar dat dat traject ‘op de markt komt’. Like of deel als je dit interessant vindt. Of mail me als je je ervaringen met me wilt delen: info@rootonde.nl