images

22 mrt 2021

geen niche maar favoriet publiek

“Wat doe jij; wat is dan precies jouw niche Ton?” vroeg me vorige week een marketeer. ‘Technische teamleiders’ is mijn niche floepte ik er meteen uit, terwijl ik me altijd afvraag of het wel zo nodig is om een echte ‘niche’ te hebben. Want er zijn op dit moment hartstikke veel mensen die geholpen kunnen worden vanuit kennis, ervaring en wijsheid. Allemaal professionals die het zwaar hebben door uiteenlopende omstandigheden.

Ik richt me niet zozeer op een groep, zo’n ‘doel-groep’ die je dan ook moet hebben blijkbaar. Zij zijn niet mijn ‘doel’. Typisch misschien dat ik ‘doel’ associeer met ‘scoren’. Mijn doel (waar ik me dus op ‘richt’) is om hen te helpen hun doelen helder te krijgen en die ook werkelijk te bereiken.

Het is meer een soort van ‘favoriet publiek’ of ‘specifiek publiek’ waar ik het dan over heb. Favoriet omdat ik er graag mee werk, specifiek omdat het een groep is waar ik makkelijk mee werk en blijkbaar eenvoudig contact mee leg.

In de kern gaat het, zoals ik al zei, vooral om echte PROFESSIONALS, of ze nu werkzaam zijn in een technisch team, in een zorgteam, in een projectteam, het zijn allemaal mensen die ’s-morgens uit bed springen om die dag iets goeds te gaan doen in hun vakgebied. Die de drive hebben om mooie een goede dingen te doen. Prestaties neer te zetten.

“Maar wat voor problemen hebben die dan?“ vroeg hij vervolgens. Om eerlijk te zijn: die lopen sterk uiteen, maar wat ik vaak als grote gemene deler hoor, is dat het niet lekker ‘draait’. En die ‘deler’ is op heel een andere manier 'gemeen’. Het gaat om toenemende stress, slecht er van slapen, onrust, onzekerheid, niet-weten-wat-te-doen, verhoogd risico op burn-out, wel-willen-maar-nog-niet-kunnen, op de verkeerde plek zitten, carrièreperspectief, etc. etc. En vaak vertalen we dat met termen zoals: slechte communicatie, verkeerd gedrag, er overheen walsen, arrogantie, niet gezien of gehoord worden, onbegrip, overkill, e.d.

Dan hebben ze soms al contact gehad met mensen die hen ‘in hun kracht kan zetten’, die ‘de balans weten te hervinden’, die hun ‘happiness’ vergroten, die hun mee gaan nemen naar ‘hun ware ik’. Maar mijn publiek houdt helemaal niet van dat soort vage termen. Ze krijgen er zelfs jeuk van. MIJN PUBLIEK wil gewoon praktisch, nuchter, doortastend en met humor geholpen worden. Door iemand die er echt voor hen is en die niet iedereen helpt vanuit slechts één en dezelfde methodiek. Die niet iedereen hetzelfde recept voorschrijft, maar die voor hen de beste combi zoekt van wat echt werkt. (Wat ik dus simpelweg een ‘traject’ noem)

Mijn publiek werkt nauwelijks alleen. Mijn publiek werkt SAMEN. Maar waar mensen samen werken is nog niet per definitie samenwerking! 😉 Ja, laat die maar even landen. Lees hem nog maar eens een keer. Die spatie tussen ‘samen’ en ‘werken’ die is van levensbelang, die maakt het verschil. Een spatie staat voor ‘leegte’, de verbinding ontbreekt. En dat is ook vaak wat er in die samenwerking ontbreekt: echte verbinding. Ik kan daar uren over vertellen, maar dat ga ik hier niet doen. Dat bewaar ik voor een 1-op-1 contact.

De ervaringen in al die teams, waarin ik jarenlang mocht werken en ook veelal leiding aan gaf, hebben mij enorm veel gebracht. Van ‘jongste bediende’ tot ‘eindverantwoordelijke’, ik mocht die functies allemaal meemaken. De allergrootste wijsheden die ik daar uit heb geleerd, zet ik nu dagelijks in binnen mijn coaching en training. Ik draag dat graag over aan anderen; daarvoor zijn we ook hier op deze aardbol: delen.

Ik geloof er in, dat iemand die goed in zijn vel zit, dat die ’s-morgens met meer plezier uit bed springt, dat die de dag positiever beleefd, dat die beter presteert en dus ook beter rendeert in het bedrijf of de organisatie. En dan wel precies in die volgorde. Echt: moeilijker is het niet! Het geheim is dus simpel. Maar zoals Cruijff al zei: 

“Voetbal is simpel, maar simpel voetballen is nog niet zo makkelijk”.

Zelfs de maestro himself wist niet alle wedstrijden te winnen, elke kans in een goal om te zetten, elke prijs te behalen, elk team kampioen te maken. Het leven bestaat uit talenten, techniek, tactiek, verschillende taken, samenspel, gunnen, delen en vieren. Ja vooral dat laatste is ook belangrijk, samen vieren dat er iets goed is gegaan. Een dag niet gefeest is een dag niet geleefd; hang zelf eens wat vaker de slingers op. 😉

De beste teamleiders zijn de leiders die de hoofdlijn goed zien en bovenal aandacht hebben voor de kleine dingen, voor de menselijke factoren, voor de positieve beïnvloeding van omstandigheden. Die het lef hebben om hun nek uit te steken voor het welzijn van hun team. Die begrijpen wat hun team daarin nodig heeft (ook al is dat nog niet voorhanden of niet gepland).

Ik kan nu een heel verhaal gaan vertellen over termen zoals kwaliteiten, eigenschappen, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, leerdoelen, doelstellingen, loslaten, proactief zijn, spanningen, zelfreflectie, deadlines, SMART maken, zelfvertrouwen, positiever denken, perfectionistisch zijn, valkuilen, twijfels, daadkrachtig zijn, discipline, loyaliteit, onzekerheid, wie ben ik, wat wil ik, en wat al nog niet meer. Maar dat doe ik hier niet, dat doe ik juist in mijn werk. Ik merk wel dat er nog genoeg over te schrijven is. Graag een volgende keer dan.

Fijne dag nog! Houd het simpel en blijf bij je eigen favoriete publiek. 😊