images

30 apr 2021

het winnende lot

Ik heb het lot met de winnende cijfers niet gekocht. Ja, dat klinkt raar maar het is wel zo. En waarschijnlijk geldt dat voor heel veel mensen. Want hoe mooi zou het zijn als dat wel zou kunnen…..

Maar zo werkt het natuurlijk niet. En dat geldt voor veel situaties anders dan die van de loterij. Ik heb er al eerder over geschreven: ‘je kunt niet bepalen wat er op je pad komt, wel hoe je er mee om gaat’. 

Het winnende lot kopen in een loterij; daar kan iedereen zich iets bij voorstellen maar het winnende lot kopen in je leven, je werk, je vrije tijd, etc. kan over hetzelfde gaan. Over kansen zien en benutten. Kan je je daar ook iets bij voorstellen?

Ik zie met regelmaat artikelen langskomen over mensen die ‘het helemaal gemaakt hebben’. Maar wat is dat dan? Hoe ziet dat eruit? Is dat wat we ‘rijkdom’ noemen? Gaat dat alleen over bezit?

Voor mij (en velen met mij heb ik inmiddels ontdekt) is dat niet zo. Rijkdom gaat over de kleine dingen in het leven waar wij blij van worden. Dingen die je graag doet, waar je blij van wordt.

Ik heb met regelmaat geen lot gekocht, dan weet je dat je niks wint. Terwijl mensen direct om ons heen dat wel hadden en prijzen wonnen. Ik heb zo twee keer de postcodeloterijprijs ‘langs zien komen’.

Ruim 10 jaar geleden in ons dorp en 2 jaar geleden in onze straat. Is dat erg? Nee in mijn ogen niet. “Als je geen lot heb ken je niet winnen” zou Cruijff waarschijnlijk gezegd hebben.

John Strelecky schreef er een mooi boek over: ‘How to be rich and happy’. Je raadt het al: dat gaat niet over bezit. Dat gaat over mijn vakgebied: persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Want in die 2 facetten ligt je rijkdom. Als je voor jezelf kunt kiezen welke weg je bewandelt, hoe je jouw leven invult, welke keuzes je maakt om aan het einde van de rit ‘met een glimlach’ weg te gaan. En jouw ‘levensmuseum’ goed achterlaat.

Als je jezelf persoonlijk goed kunt ontwikkelen in de richting die bij je past, als je keuzes kunt maken die je leven ‘verrijken’, als je het werk kunt doen wat je leuk vindt en wat voldoening geeft. Dat is hét lot uit de loterij in mijn ogen.

En ook als je leiderschap in kunt vullen op een manier die bij je past. Als je ‘de lange ij’ uit dat woord weet te houden. Als je bewust kiest voor wat past en dat niet doet op de manier die een ander bedacht heeft voor je.

Het leven is een feestje als je zelf de slingers maakt en die op de juiste momenten ophangt. Zelfs op de minder leuke momenten ga je je dan realiseren dat de slingers klaarliggen voor een volgende moment.

Zoals wij vroeger thuis een tegeltje hadden met de spreuk ‘na regen komt zonneschijn’. Of zoals we die misschien nu zouden vertalen in ‘na Corona komt een leuker leven’.

Het is geen lotje wat je koopt, het LOT kun je zelf voor een groot deel bepalen. Als je tijdig begint met jouw PPL-traject. Wat dat dan ook voor jou mag betekenen.