images

13 jan 2020

Hoe goed ken jij jouw drijfveren

“Wat drijft jou om elke dag gemotiveerd uit bed te komen?”

Die vraag stelde ik 2 weken terug aan een coachee. We waren in zijn ‘vraagstuk’ beland in de fase waarin hij (her)ontdekte wat belangrijk voor hem was. Misschien herken jij dat ook wel. Het ‘gaat zijn gangetje, je moet van alles, gaat mee in de vaart der volkeren en op enig moment ontstaat deep-down-inside toch het idee dat het niet helemaal lekker gaat’. Begrijpelijk.

Ik herken het zelf ook in eerdere levensfasen. Meegesleept worden door een uitdaging, terechtkomen in situaties die niet echt bij jou passen en dan toch niet los willen laten. Bij mijn coachee begonnen wat dingen ‘te dagen’. “Ja, nou je het zegt Ton, eigenlijk vind ik niet dat ik in de goede functie zit. Ik zou eigenlijk…..” Daar laten we het bij want de rest is inhoud. Het gaat over datgene wat ik wil delen: de functie van drijfveren. 

Je kunt het testen.
Wij hebben allemaal onze drijfveren. De dingen die voor ons superbelangrijk zijn om goed te kunnen functioneren. Om een leuk leven te hebben. Ik neem regelmatig een drijfverentest af bij coachees zodat we wetenschappelijk onderbouwd kunnen zien wat hen motiveert en vanuit welke gedachtenpatronen hun gedrag ontstaat. Hoe sterker de drijfveer hoe belangrijker die is. We ontdekken daarbij ook de weerstand t.o.v. gedrag van anderen en de relatie met de omgeving. 

En daar komen soms resultaten uit die tot nadenken aanzetten. Als drijfveren niet meteen herkenbaar zijn dan zijn ze dat op een diepere laag vaak wel weer. Dat kost even tijd. Zoiets zit dan ‘weggestopt’ (onder de buitenkant of in een egostuk). En dat is niet vreemd maar het zou eigenlijk anders moeten zijn. We zouden ’s morgens uit bed moeten springen om datgene te gaan doen waar we elke dag weer enthousiast van worden. Want ik geloof er in dat iedere professional juist dat wil doen: iets moois neerzetten! Laten zien wat er kan. En overwinnen wat eerder nog niet kon.

Persoonlijk leiderschap wil iedere professional.
Echte professionals die moet je ook niet zoveel regeltjes en kaders meegeven. Die zou je de ruimte moeten geven omdat ze dan het beste tot hun recht komen. Ik zie daar ook een verschil tussen leiderschap en management. Maar dat is voor een ander blog.

Drijfveren; ze zijn niet letterlijk zichtbaar maar ze bepalen wat je wil zien ;-)
Wat drijft jou?

Ik ben een wegwijzer als je de weg (even) niet ziet en help je graag op pad. Samen kunnen we jouw drijfveren in kaart brengen zodat je in de toekomst weet waar jij blij van wordt.

#rootondeweetdeweg  info@rootonde.nl  wees welkom