images

21 nov 2017

Hoeveel ruimte heb jij nodig

Stel je voor: je loopt op een heel smal, glibberig pad. Eén misstap en je ligt in de prikkeldraad. Letterlijk genomen een vervelende situatie, figuurlijk misschien nog wel lastiger. Herkenbaar? Hoe tekenend is dit voor jouw leven? En voor jouw werk? Waarom blijf je dat pad dan bewandelen? Omdat iemand anders dat van je verwacht of verlangt?


Wij genoten onlangs weer van een paar dagen ‘Pieterpad’ wandelen. In Zuid-Limburg leverde de situatie op de foto mij de bovenstaande metafoor op. Tijdens de laatste jaren in mijn baan in de bouw voelde ik mij ook vaak zo: strak in de procedures, zonder voldoende steun, gebonden aan veel regeltjes en dan toch hard lopen. Ik bleef dan wel overeind, maar had toch het idee dat er nog veel meer in zat; dat het anders kon; beter.

Het kan anders
Inmiddels weet ik dat het echt anders kan, dat het gewoon lukt via een ander pad. Dat ruimte juist nieuwe inzichten oplevert. In mijn geval door als zelfstandige aan de slag te gaan. Maar ook in loondienst kan dat, met een leidinggevende die je daarin steunt en inspireert, die echt in je gelooft. Doen; want er is ruimte genoeg langs dat smalle pad. Sterker nog; daar is het veel mooier.

Wat heb jij nodig?
Hoe vind je nou die ruimte naast het glibberige pad? Hoe kom je aan de andere kant van de prikkeldraad? Ga eens na wat je belemmert om er te komen. Heb je dat helder? Misschien zijn het al die procedureboeken die veelal zijn geschreven om ‘anderen’ de juiste weg te laten vinden. En misschien zijn die dan ook zo geschreven dat jij het idee hebt dat er voor jou helemaal geen ruimte is om lekker te kunnen functioneren. Wie weet zijn het de financiële kaders. Of krijg je niet de aandacht en waardering die jij nodig hebt om tot bloei te komen.

Neem de ruimte
Wat zou je doen als je dan eens echt de ruimte zou krijgen; als je de verantwoording zou mogen nemen? Als je er ‘volle bak’ voor zou mogen gaan? Welke goede voornemens zou je realiseren? Een ding is volgens mij zeker: als jij goed in je vel zit dan wordt iedereen daar beter van en gaan je prestaties vanzelf vooruit. Werk met plezier!