images

05 apr 2021

Leiderschap als rode draad

Eigenlijk wist ik het natuurlijk al lang maar het stomme is dat ik er niet dagelijks bij stil sta:

Leiderschap als rode draad in mijn bedrijf Rootonde

Vorig voorjaar, begin 2020, net voor ‘patiënt-nul’ in onze regio werd ontdekt, was ik met mijn vrouw en onze hond lekker een paar dagen er tussen uit. We hadden een huisje gehuurd op de Veluwe om ‘bij te tanken’, even weg van Carnaval, wandelen in die mooie Gelderse omgeving.
Tijdens een van de wandelingen ging het over ‘de rode draad in beider bedrijven’. Ik liep al een tijdje rond met het gevoel dat ik daar meer aandacht aan moest besteden, dat die misschien niet voor iedereen heel duidelijk was. Dus toen mijn vrouw vroeg “heb jij die van jou al helemaal helder geformuleerd?” moest ik haar een direct antwoord schuldig blijven.

Tijd om op ontdekking te gaan. 
Ik ben begonnen met eerst maar eens in kaart te brengen wat hetgeen is wat mij bezighoudt. Wat er in de loop van mijn leven steeds weer op mijn pad komt, waar mijn interesses liggen en waar ik blij van word.  De termen positieveling, kartrekker, doorzetter, inspirator, kennisdeler, mensenmens, wijsheid, inspirator kwamen meteen langs. Een Excelsheetje gemaakt en nog meer termen verzameld. Er kwam niet meteen (los van een bepaald beeld) iets uit.

Oké, dan maar eens de activiteiten verzamelen die ik in mijn werk als coach en trainer doe en wat ik daarbij belangrijk vind. Roept mijn vrouw ineens “Ik heb een paar kaart- en bordspellen meegenomen. Kan die laptop even dicht? We zijn op vakantie!” Op dat moment schiet mij de naam Scrabble te binnen. “Heb je die ook meegenomen?”.  Niet dus, het werd een ander spel maar dat woord liet me niet meer los.

’s-Avonds die laptop weer open en proberen of ik kon scrabbelen met Excel. Ja, dat kan dus. Warempel toen ik mijn activiteiten en bijkomende waarden op een rijtje had staan ben ik gaan schuiven en prioriteren. En toen viel het kwartje (of de 'knaak' 😄): LEIDERSCHAP.

LEIDERSCHAP is het woord wat ik al heel mijn leven met me mee draag
En wat dus ook de rode draad is geworden in mijn bedrijf. Vandaar dat sinds kort

'LEIDERSCHAP BEGINT BIJ JOU'

op mijn homepage staat.
Leiders hoeven niet altijd de aanvoerders te zijn. Leidinggeven, nemen en krijgen is allemaal tweeledig heb ik ontdekt. Ik schreef daar al eerder een blog over.

Wil je jezelf de baas worden? 
Dan is er maar 1 oplossing: door daar meer aan de slag te gaan. Want er is niemand die het voor jou kan doen. Dan ben je echt zelf! Veranderen doe je bij jezelf schreef ik ook  eerder. De weg naar JEZELF ZIJN (zonder het meteen ‘de beste versie van jezelf’ te willen noemen; brrr) is niet altijd even makkelijk. Maar het is wel een mooie reis; de belangrijkste van je leven.

De plek waar je geboren wordt, bepaal je niet zelf. Evenmin welk geloof je ouders je bij gaan brengen, de cultuur waarin je opgroeit, het land waar je woont, de mensen die jou in je kindertijd van alles gaan leren. Noem maar op: er zijn heel veel factoren die je allemaal niet zelf bepaald. Zo kom je ook in situaties terecht waar je zelf niet voor kiest. Raak je betrokken in kwesties die je liever voorkomen had. Misschien ga je zelfs werk doen wat je eigenlijk niet leuk vindt. Dan wordt het hoog tijd om jezelf af te gaan vragen of je zo verder wilt gaan.

En waarschijnlijk weet je het antwoord al
Wat je in alle omstandigheden overeind zal houden is: EIGEN KEUZES MAKEN binnen jouw PERSOONLIJKE WAARDEN en overtuigingen (nee, geen normen!).

Maar KEN JIJ JEZELF AL? Ik heb ontdekt dat veel mensen ‘denken van wel’ maar in de werkelijkheid na een paar vragen toch tot de conclusie komen ‘nou eigenlijk niet dus’. En dat is wel kern van je bestaan: weten wie je zelf bent. Ik moet dan altijd denken aan het liedje van Trijntje Oosterhuis: ‘Ken je mij’ Prachtig nummer en mooi gezongen. 

Het zit er vaak al in maar het kost tijd en werk om het eruit te halen. Om te realiseren, te ontdekken, bloot te leggen en te (h)erkennen. Het heeft mij best wat jaren gekost om zover te komen. De methodieken / technieken die ik nu gebruik in mijn bedrijf waren de basis om het wel te laten slagen. Geholpen door de mensen om mij en de deelnemers in alle trainingen die ik mocht volgen en leiden.

LEIDERSCHAP schrijf je met een ‘korte ei’. Dat maakt het krachtig, inspirerend, motiverend, in- en meenemend. Terwijl het op die manier tegelijk ook heel helpend, ondersteunend en dienend kan zijn. Als je het met de ‘lange ij’ schrijft dan heb ik er niet zoveel meer mee.

LEIDERSCHAP BEGINT DUS BIJ JEZELF.
Want hoe denk je goed leiding te kunnen geven aan anderen als het je niet lukt om leiding te geven aan jezelf? Denk je dat dat kan? Uit ervaring kan ik je vertellen: dat lukt niet, ook al denk je een hele tijd dat het je wel lukt. Onbegrip zal je deel zijn, want de ander gaat jou niet begrijpen en volgen. En VOLGEN gaat het uiteindelijk ook om.

LEIDEN en VOLGEN zijn 2 begrippen die nauw aan elkaar verbonden zijn. Daar schrijf ik graag een volgende keer over.