images

04 mei 2017

Ontwikkelen is winnen

“Het gaat niet om het winnen, maar om het ontwikkelen…” Een mooie uitspraak van Ali B onlangs in de finale van The Voice Kids. Het was een statement naar een van zijn trainees waarin hij ongetwijfeld bedoelde om te genieten van de weg en niet alleen van het einddoel.

Winnen of ontwikkelen?
De ‘maar’ sluit het eerste deel van de zin uit. Dat versterkt de uitdrukking. In die uitdrukking zit voor iedereen een kern van waarheid, zowel in werk als privé. Hoeveel winst zit er in het ontwikkelen, in het veranderen (lees verbeteren) en in het aanpassen? Ontzettend veel toch? Ik ben ook opgegroeid met ‘het beste eruit halen’ en ‘altijd willen winnen’. Teamvorming maakte dat nog sterker: ‘We gaan ervoor!’, ‘Yes we can!’. Ja, we hebben veel gewonnen, overwonnen en resultaten gescoord, maar soms werd ik daar gevoelsmatig niet echt blij van. Niet alles was fijn. Het is daarbij de grootste kunst om het individu niet uit het oog te verliezen. Probeer iedereen mee te nemen en na te laten denken over de Wii4M: ‘What’s in it for me?’.

Waar ligt jouw winst?
Gaandeweg ben ik (nog in mijn loondiensttijd) van directief naar coachend leiderschap gegaan. Het is mooi om te zien dat mensen die hun eigen inbreng uit mogen werken, aantonen dat ze het ook echt kunnen. Ze gaan er ontzettend hard voor knokken, want het is ‘hun ding’ geworden. Ik realiseerde me later dat ik ook ooit een directeur had die een manier van coachend leidinggeven in zich had. Hij gaf me veel ruimte en nog meer vertrouwen. Onbewust nam ik dat dus over. Herken je dat? En hoe is dat bij jou? Ligt jouw winst in de reis of alleen in het eindpunt?

Ga en geniet; ontwikkelen = winnen
Als ik op pad ben op mijn motor hoef ik daar nooit lang over na te denken. Het is zo ontzettend mooi, vooral op die onbekende binnenweggetjes. Daar krijg ik hartstikke veel energie van. Hoe mooi is het om dat ook toe te passen in andere activiteiten? Probeer te genieten van de weg, het pad wat je gaat. Zoek het geluk in het nu. Je kunt wel alles voor je uitschuiven tot ‘straks’ of ‘de eindstreep’, en wat als je dat punt niet bereikt? Morgen is al begonnen. Ga op pad en geniet van je winst in ontwikkeling!