images

10 jun 2022

Oog in oog met de meester

Ken je dat gevoel? Iemand die je ‘hoog hebt’ omdat hij iets heeft neergezet waar jij je heel erg in kunt vinden en wat herkenbaar is voor velen. En dan plotseling ben je in gesprek voor het oog van een hele groep collega’s.

Ik had zo’n momentje dinsdag na Pinksteren. Terwijl ik de dag daarvoor nog dacht….

Even terug naar het begin. Ik denk dat het een jaar of 6 geleden is dat ik door een collega werd geattendeerd op een boek met de opmerking “dat moet jij eens lezen; dat past helemaal bij jou”.

Ik ben niet echt zo’n lezer maar ik heb het besteld want de reviews op internet waren veelbelovend. De schrijver sprak me ook aan en zijn verhaal. Een man die uit een eenvoudig gezin kwam, hard had moeten werken om een opleiding te mogen doen. Daar uitstekend resultaat behaalde maar vervolgens een flinke teleurstelling te verwerken kreeg. En die ook fysiek iets heeft met zijn hart. Ja, inderdaad het lijkt erg op mijn eigen verhaal.

Maar dit gaat dus over John Strelecky. De Amerikaanse grondlegger van de Big Five for Life methodiek. Via zijn boeken en een aantal YT-video’s is bij mij een zaadje geplant, wat tot bloei kwam in het najaar van 2019.

Ik zag weer een bericht over John’s werk langskomen en dat raakte me. Om kort te gaan: dat leidde in korte tijd tot mijn certificering als Big Five for Life coach/trainer. Met momenteel ca. 25 collega's in Nederland en Belgie.

Had inmiddels nog meer gelezen, de connectie met NLP duidelijk herkend en was enthousiast om zijn verhaal mee uit te dragen. Mijn verhaal eigenlijk ook wel, daarom is het zo makkelijk. John had iets in kaart gebracht wat ik op dezelfde manier ervaar. Dus waarom dan zelf gaan bedenken als het er al in zo’n mooie vorm is....

En dat niet alleen: John’s boeken zijn wereldwijd bestsellers, zijn methodiek wordt in veel landen toegepast. Bij onze oosterburen bijvoorbeeld, staan zijn boeken al jaren in de managementboeken-top-5. 

John was afgelopen 2 weken op tournee door Europa en hij zou (volgens planning) ook even Nederland aan doen. Dat is bijzonder, als je ‘meester’ zomaar even langs komt. Want de keuze was gemaakt om er geen groots event van te maken maar een besloten bijeenkomst met alle coaches/trainers.

Maar dan. De avond vantevoren komt er een appje: “John komt morgen niet naar Amsterdam. Sinds zijn toer door Duitsland speelt Corona hem parten. We gaan hem via Zoom zien”.

Poeh, wat een domper. Dat is balen!! Maar ja, het is dan wel beter zo. Het is zoals het is. Ga ik dan morgen toch maar niet? Jawel, ik ga wel! De collega’s zullen er ook zijn (denk ik).

In de middag is het zover: John komt online. Maar ik had nog geen idee van de invulling van dat programma deel. Live zou hij een workshop geven; nu ook? Niet dus. Na een kort begroeting kwam de vraag aan de groep “wie heeft er een vraag voor John?”. Nou ikke dus.

“Nou Ton, the floor is yours, kom achter de PC zitten en wij luisteren allemaal mee”.

Uuh …. nou ja, dat doe ik wel. Ja, natuurlijk doe ik dat! Hoe? Geen idee. Gewoon zitten en in gesprek gaan. Dat is eigenlijk niet anders dan coachen. Het werden mooie en zinnige minuten. Over BFFL succesvol maken in NL. En een van mijn collega’s had er intussen een foto van gemaakt. Dankjewel Iris! Dit was zeker een museummomentje!

In gesprek met ‘de meester’ door gewoon mee te bewegen met wat er is en met elkaar te sparren over wat er beter kan. Relaxt, open, begripvol, hartelijk. Want voor je het weet klets je met John een uurtje vol waarschijnlijk. Heel toegankelijk en prettig. Zoals zijn boeken en trainingen zijn.

En dat is waarschijnlijk ook waarom ik zijn werk uitdraag. Vanuit het hart!
Mij heeft het al veel moois gebracht. Mijn coachees ook. Soms echt life-changing.

En jij? Ken jij Big Five for Life al? Nog niet?
Benieuwd geworden?
Stuur me dan even een PB dan heb ik iets leuks om daar verandering in te brengen.
1 waarschuwing: het kan iets moois met je doen……

#rootondeweetdeweg #persoonlijk leiderschap #bigfiveforlife