images

20 jan 2022

Persoonlijk Passend Leiderschap

Persoonlijk Passend Leiderschap
“ja maar, …… hoe dan? Ik krijg niet helder hoe ik het voor elkaar krijg; ik zie er zo tegenop inmiddels. Als een berg Ton! Als een berg!” Dat zinnetje bleef maar rondspoken in ons gesprek.

Vorig jaar, een coachgesprek met een echte techneut. Goed in zijn vakgebied. Helder in wat hij kan en wil bereiken. Een kei in het vinden van oplossingen als iets niet nog niet helemaal goed werkt. Hij kon ‘alles’ als hij het maar zelf deed. Eigenlijk was dat niet meer de bedoeling.
“Ik krijg ze gewoon niet mee Ton, dus dan doe ik het zelf maar. Moet verdorie alles alleen doen, zo lijkt het wel.”

Zijn capaciteiten waren niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf groeide, hij groeide mee. Tot hij op enig moment niet meer de oplosser was maar degene die de leiding had gekregen over een team van ‘oplossers’. Dan denk je misschien ‘gaaf toch’ maar zo was het niet voor hem. Leidinggeven aan anderen was toch niet zo makkelijk als zelf doen. De leiding nemen in een team was niet zo makkelijk als zelf doen. Geaccepteerd worden als leider door de groep was niet zo makkelijk als zelf zien hoever je gaat in het volgen van je leider.
Hij sliep er slecht van, was thuis steeds vaker chagrijnig. Had niet zoveel energie meer om leuke dingen te doen met de kinderen. Hun relatie stond onder spanning. “Maar dat wil ik helemaal niet!” Wat nu?

“Ton, ik heb de leiding gekregen over iets waar ik goed in ben, maar ik had het me toch wat anders voorgesteld. Zoals het nu gaat vind ik het echt niet leuk. Hoe zou jij dat doen? Leer me dat eens. Jij bent toch ook op die werkvloer opgegroeid?”

Het is een vraag die ik afgelopen jaar met regelmaat langs zag komen. In allerlei soorten en maten om het zo maar te noemen. Goede vakmensen die doorgroeien. Flinke drive, veel kennis, soms jong soms iets meer senior, een wil om iets moois neer te zetten. Herken je dat?

Van het vooruitzicht om nog even de ‘aanvoerdersband’ te dragen en binnenkort helemaal niet meer ‘in het veld staan’ kreeg hij echt buikpijn. Dit was andere koek dan het gewoon zelf te doen. Dit gaat over samenwerken, communicatie, teamprestaties, teambuilding, begeleiden, motiveren, stimuleren, begrijpen. Dit gaat over ‘je plek innemen’. Wie ben jij als leider? En over ‘wie maakt dat je een leider bent’, ‘ben je een leider of manager’, ‘wie wil je eigenlijk zijn als leidinggevende’, ‘wil en kun je staan voor je team’, etc.

In de kern gaat het dus om: WIE BEN JIJ? EN STA JE DAAR OOK VOOR?

Daar is mijn training PERSOONLIJK PASSEND LEIDERSCHAP geboren. Ik geloof er namelijk in dat je alleen in staat zult zijn goed leiding te geven aan anderen als je eerst weet wie je zelf bent, leiding kunt geven aan jezelf en daar ook voor staat! Want als je je niet op een eigen authentieke manier leiding kunt geven dan houd je het niet vol. Dan zullen je ‘leidingkrijgers’ je niet volgen. Ze zullen niet durven vertrouwen op wat je zegt en wat je doet. Ze gaat niet voluit met je mee omdat er iets in de basis ontbreekt.

PERSOONLIJK PASSEND LEIDERSCHAP: het ontdekken en eigen maken van jouw manier, die past bij jezelf en de situatie. Waarin mensen je te allen tijde herkennen, die rust en vertrouwen uitstraalt, anderen het vertrouwen geeft om mee te gaan. En die je waarmaakt in de praktijk. Daar geloof ik in! En dat is wat ik anderen inmiddels ook leer. Met als starttraining het 8-stappenplan.

Online, effectief, treffend. In een groep gelijkgestemden en met persoonlijke aandacht.
De volgende groep start begin februari 2022.

Is leiderschap een thema wat jouw bezig houd? Ga dan mee.
Meer weten? Bel of mail me voor een jouw route. Jouw afslag op de rootonde.
Info@rootonde.nl  0623571010