images

13 nov 2019

Terug naar de basis voor een vitale toekomst

Eind oktober ben ik een week naar Kreta geweest. Voor een vakantiereisje? Nou nee niet bepaald. Ik heb deelgenomen aan het programma ‘Terug naar de Basis’ van Johnny Kat. Johnny organiseert deze hikingtocht vanuit zijn werk als Orthomoleculair en kPNI therapeut. Hij is enorm (ervarings)deskundig op het gebied van leefstijl en vitaliteit.

Voor ik het wist had ik al JA gezegd
Ik leerde hem vorig jaar kennen tijdens mijn opleiding Systemisch Werk. We hadden al snel een klik en Johnny vertelde enthousiast over zijn programma ‘Terug naar de basis’ op Kreta. “Goh Ton, dat is eigenlijk echt wel iets voor jou!” Ja, dat had hij goed beluisterd uit mijn verhalen. Ik wandel en hike graag, ga graag op vakantie, let op mijn gezondheid, houd van uitdagingen en Kreta was onbekend terrein. Dus voor ik het wist had ik intern tegen mezelf al JA gezegd. Toen Johnny zijn planning voor 2019 had gemaakt, bleek één editie ook in mijn agenda te passen en dus stond ik 19 oktober aan de start van mijn ‘Terug naar de basis’. Met een groot vertrouwen dat ik dat fysiek en mentaal aan zou kunnen. Maar ik had me verder niet echt verdiept in hoe we dan met eten en drinken om zouden gaan; dat geeft Johnny wel aan had ik me bedacht. Loslaten!

In de voorbereiding heb ik uitgebreid contact met Johnny gehad over mijn medicatie. Sinds 2007 draag ik namelijk het stempeltje van ‘hartpatiënt’ alhoewel ik daar in mijn dagelijks leven nauwelijks bij stil sta. De trigger van Johnny dat een medicijnvrije toekomst wellicht tot de mogelijkheden behoorde, gaf mij nog meer drive om het te gaan doen. Met een enorm vertrouwen in Johnny dat risico’s onder controle zouden zijn, gingen we samen de grens opzoeken. Nou die grens heb ik gevonden!

Het was zoveel meer dan een hikingtocht; noem het gerust een expeditie!
Wat een week! Mijn mentaliteit van ‘kom maar op´ kreeg het zwaar te verduren. Zware inspanning door het hiken met volle bepakking in combinatie met een heel ander drink- en voedingspatroon en slapen onder de sterrenhemel was mijn lijf niet gewend. Mijn organen dachten anders over ‘hard werken’ dan ik zelf. Lichaam en geest waren het samen niet meer eens. En ik voelde me als een 4-cilindermotortje waarvan maar 2 cilinders meededen. Ik heb geen idee hoe het is om ergens van af te kicken, maar blijkbaar leek dat er op. Maar opgeven is geen optie. Doorgaan! Met 3 toppers voor me en met Johnny achter me. Afzien, lopen en bikkelen. Warempel na 4 dagen sloeg de motor aan. Na een mooi gesprek met mijn organen pakten ze hun werk op; de beer was los. En vanaf dat moment heb ik alleen nog lopen te genieten.

Het kan ook anders
Hoe maf eigenlijk dat wij in het huidige maatschappij zo vervreemd zijn van de oorspronkelijke functie van onze organen dat die hun functie niet meer volledig uit weten te oefenen. Gelukkig was ik vertrokken in goed overleg met mijn huisarts. Blij dat hij er ook voor openstond, want de reguliere geneeskunde is toch meer van ‘pilletje erin en verder’. Mijn insteek werd ‘weg met die pilletjes en gezond leven’. De meetresultaten na die week waren echt bijzonder. Noem het gerust spectaculair, enorme winst in alle facetten. Ik heb die week ook enorm veel mogen leren van Johnny’s kennis, elke dag werden we ‘bijgeschoold’. Vitaliteit heeft voor mij een heel andere betekenis gekregen en zal die in de toekomst ook zeker houden.

Hoe het verder ging
En dan kom je thuis en gaat het ‘gewone leven’ weer verder. Ik prijs me erg gelukkig dat mijn echtgenote helemaal meedoet in andere eet- en leefgewoonten. Samen voor een vitale toekomst. Wij gaan eindigen boven de gemiddelde leeftijd en gaan dus nog jarenlang samen genieten.

Jij ook?
Adviseer ik nu iedereen om deel te nemen? Nee, zeker niet. Maar voor wie aan de slag wil met een vitale toekomst, wie wil ervaren hoe het anders kan, wie écht wil en het mentaal en fysiek aan kan: DOEN!
Eigenlijk lijkt het erg op wat ik coachees adviseer. Ga er voor als je er zelf in gelooft, als dat niet zo is dan is het gedoemd te mislukken.

Met dank aan de kanjers Johnny, Belinda, Trijnie en Klaasje. Heel blij dat wij dit met samen hebben kunnen doen. We gaan elkaar weer zien. Er gaat vast een vervolg komen…..