images

11 mei 2020

van CTO naar CTO - over bouwen en mensen

“Als je kijkt naar persoonlijke ontwikkeling, hoe wil je jouw bijzondere omslag dan noemen Ton?” Die vraag kreeg ik een paar weken geleden online van een coachee. Ik was al een tijdje in contact met hem dus hij wist al het nodige over mij. Goede vraag, had hem nog niet eerder gehoord. Ik beluisterde 2 details: hij vond het een bijzondere ontwikkeling en wilde er een benaming aan koppelen. Laat me eens denken welke kant dit in gaat.

Is het een omslag of een ander perspectief?
Voor mij is die omslag eigenlijk redelijk vloeiend verlopen, maar nu ik er zo van een afstandje naar kijk, was die eigenlijk best wel bijzonder ja. Na jarenlang de technische eindverantwoording gehad te hebben bij een bouwbedrijf werd ik coach, trainer en opsteller in mijn eigen praktijk. Van CTO naar CTO.

Ik ben van jongs af aan opgegroeid in een bouw- en motorfamilie. Bijna iedereen om mij heen werkte in uitvoerende beroepen in de bouw of in andere techniekbedrijven. En die weg ging ik ook in; een bewuste keuze maar die leek achteraf ook wel vanzelfsprekend.

En dat vanzelfsprekende heb ik in mijn leven meegenomen. Niet in de zin van ‘door blijven gaan in dezelfde richting’ want dat is zeker niet gebeurd. Wel in de zin van ‘wat belangrijk voor je is blijven volgen’. Daarin zit denk ik ook mijn kracht: authentiek blijven, doen waar je in gelooft, doen wat je zegt en zeg wat je doet. Zorg dat je goed bent in wat je doet en zorg dat je dat goed onderbouwd; geen ‘kletspraatjes’.

Blijf bij jezelf; er is er maar 1 van. 
In de kern ben ik heel dicht bij mezelf gebleven; bij mijn identiteit en waarden ook al zijn die wel mee verandert. Vanuit die twee is er wel duidelijk meer verandert in gedrag en vaardigheden. En in mijn omgeving.

In de kern doe ik nog steeds hetzelfde werk. Want ik geloof erin dat mensen die goed in hun vel zitten tot betere prestaties komen. Daar heb ik altijd veel oog voor gehad. Het ondersteunen, (bege)leiden, motiveren, stimuleren, faciliteren en beschermen is er altijd geweest. Pas later is daar de sticker ‘coachen’ aan verbonden.

Ik heb altijd goed kunnen functioneren in ‘tweede positie’. Die bevalt me nu nog steeds uitstekend als coach en trainer. Mijn ‘moeiteloze briljanten’ (mooie term die ik vorig jaar leerde) oftewel de dingen waar ik goed in ben en die voor mij logisch en vanzelfsprekend zijn in wat ik doe, die zijn gebleven. En ik ben mezelf gebleven, gewoon een nuchtere Brabander die dat niet onder stoelen of banken steekt. Die nog steeds van techniek houdt.

En die omslagvraag?
Terug naar de vraag over ‘mijn bijzondere omslag’. Ik noem het zelf liefst ‘een andere afslag’ op mijn levensrotonde. Stappen gemaakt, uitdagingen aangegaan, voor ongewenste hindernissen gestaan. De jaren tellen mee, mijn kijk op vitaliteit is veranderd, mijn drive om te presteren is meegegaan in de tijd. Mijn streven naar zekerheid heeft plaats gemaakt voor die van vrijheid. En in de tussentijd hebben we samen thuis iets moois opgebouwd voor de toekomst van onszelf en onze kinderen. Dat geeft ook rust en maakt de ‘omslag’ makkelijker. Het leven is prima zo.

Heb jij ook een omslag gemaakt? Laat het mij weten.
Of ben je juist onderweg of op zoek naar een 'omslag' of 'afslag'? Misschien kan ik je helpen.
info@rootonde.nl 

#rootondeweetdeweg #vertrouwen #doen