Burn-out: het kan iedereen gebeuren. Je hoort het steeds vaker en toch is er te weinig aandacht voor. Want als het iedereen kan overkomen, dan ligt het wel heel erg op de loer. Zou het mij morgen dus ook kunnen gebeuren?
Wat de natuur ons leert.
Ik was onlangs, op een van die mooie nazomerdagen, een dagje mee varen en ik bemerkte dat vanaf het water het landschap er heel anders uit kan zien. Daar zag ik een hele mooie metafoor voor het ‘plotseling omvallen’. De natuur vertelt ons veel over de dingen die ons in het dagelijks leven ook kunnen gebeuren.
Een grote stevige boom leerde mij dat omvallen zomaar ineens kan gebeuren. Ook al ben je goed geworteld, ook al zijn je wortels ruim vertakt. Al is je netwerk breed inzetbaar, ook al lijkt het alsof je mooi buiten de ‘natte zone’ staat. Toch kan een onverwachte situatie van ‘hoogwater’ met ‘tegenwind’ je doen wankelen en laten vallen.
Herstarten na uitval
In mijn werk als coach spreek ik regelmatig mensen die in het verleden tijdelijk zijn ‘uitgevallen’. Mensen die gewoon graag weer verder willen en die het na de ‘herstart’, met externe begeleiding, prima lukt om weer in het arbeidsproces mee te gaan draaien.
Ik vraag me daarbij vaak af wat bedrijven doen om preventief uitval te voorkomen. Als externe coach hoor ik namelijk vaak dat daar weinig of geen aandacht voor is. Heb jij je dat al eens afgevraagd? Misschien zijn we dat in onze curatieve maatschappij vergeten?
Droge voeten houden
Hoe mooi zou het zijn als je in tijden van tegenwind en hoogwater droge voeten weet te houden, als je kunt steunen op je achterland en fier overeind blijft? Helaas kan de natuur zelf geen preventieve maatregelen treffen, maar gelukkig kunnen wij mensen dat wel.
Ik ben benieuwd wanneer onze curatieve cultuur verandert in een preventieve. En weet je hoeveel geld dat bespaart?
Ik hoop dat in de toekomst een groot deel van ons werk daaruit bestaat. Hoe mooi zou dat zijn voor al die bomen!