images

27 apr 2016

Waarde-ring of waardering

Het derde blog op rij over waarde(n). Wat is voor jou waardering? Ik heb in mijn vorige blogs al aandacht besteed aan het leveren van waarde en aan persoonlijke waarden. Maar heb jij je wel eens afgevraagd wanneer je waardering voelde, of juist niet? Herken je misschien een situatie waarin een ander dacht jou te waarderen maar voelde dat voor jou niet zo? Goed bedoeld, maar toch: het kwam niet echt “binnen” bij jou.
 
Wat is waardering voor jou?
Ik weet nog dat een van mijn eerste werkgevers me af en toe wat extra toe stopte, of eens een dinerbon gaf omdat hij blij was met mijn werk. Dan ging ik beretrots naar huis!
Vorig jaar werd ik begin december verrast door een opdrachtgever. Hij draaide de rollen om. Hij verraste mij met een presentje als waardering voor de samenwerking voordat ik de kans had hem te bedanken als fijne opdrachtgever. Alleen al het idee vond ik mooi! 
Er is meer in het leven dan geld. Hoe zit dat bij jou?
 
Herken je de link met jouw persoonlijke waarde(n)?
Toen ik me realiseerde dat ik dus van “kleine dingen” veel waardering ondervond ben ik op zoek gegaan naar het hoe en waarom. De oplossing lag in “geraakt worden”. Ik weet dat ik anderen kan raken maar ben ook niet bang om geraakt te worden. Om emoties te laten zien; om te delen wat geluk voor je kan betekenen. Gelukkig zijn is misschien wel de nieuwe manier om je rijk te voelen. 
 
Wij werden vroeger opgevoed om hard te werken en zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat was de overtuiging waar we mee aan de slag gingen; “geluk was toen nog heel gewoon” zullen we maar zeggen. En “rijk zijn” ging over geld. Dat hoorde bij die generatie; niks mis mee toen. Maar tijden zijn veranderd. Wij zijn veranderd. Toch? Als je goed kijkt laten ook onze kinderen ons zien dat het anders kan. En dat is mooi. De focus op andere dingen, aandacht voor je persoonlijke waarden en geluk. 
 
De Waarde-Ring.
Als je mijn vorig blog nog eens leest en tot het inzicht komt wat voor jou de meest belangrijke onbewuste waarden zijn, leg die dan eens bij elkaar. Gewoon op de grond, met een dikke stift op een A4-tje geschreven. Maak er eens een kringetje van. Ga in het centrum staan. Ik denk dat je gaat ervaren dat juist in die ring van persoonlijke waarden de meeste waardering ligt; dat je je daar lekker voelt. Als iemand jou beloond op een onderdeel waar voor jou een belangrijke waarde ligt dan zul je daardoor geraakt worden!!
 
Gewoon lekker mee aan de slag gaan. Bepaal je eigen WAARDE-RING. En als je hulp nodig hebt dan hoor ik het wel.