images

17 jan 2016

Wat zijn jouw waarden

Mijn vorige blog ging over het leveren van tijdelijk toegevoegde waarde. Maar hoe zit het met jouw persoonlijke WaardeN? Het is maar 1 letter extra maar het gaat meteen over heel iets anders; of lijkt dat maar? Hoe goed kun jij jouw toegevoegde waarde leveren als jouw eigen waarden niet helder zijn?
 
Sta daar eens bij stil. Gun jezelf de tijd om je dat af te vragen.
Wat is belangrijk voor jou om goed te kunnen functioneren? Waar wordt jij echt blij van? Voor welke klus mogen ze jou uit bed bellen? Waar ga jij beter door presteren? Hoe kom jij in jouw flow terecht? Waarom vindt je het leuker om voor de ene klant te werken dan voor de andere? Hier zitten al weer meerdere blog-onderwerpen in, maar vandaag dus: jouw persoonlijke waarden.
 
Bewust of onbewust?
Ik kwam er in mijn NLP-master opleiding achter dat er verschil is tussen wat we denken wat belangrijk voor ons is en wat echt belangrijk is. Als je iemand vraagt om aan te geven wat voor hem of haar belangrijk is en dat eens op te schrijven, dan lijkt dat niet echt een moeilijke opdracht. Alles wat we “belangrijk” vinden komt snel bovendrijven en noteren we zoals ons hoofd ons dat verteld; lekker rationeel. Veel mensen komen dan tot 5 a 7 punten en roepen enthousiast: klaar! Niet dus. Ik ga doorvragen en dan merk je al snel dat er best wel diep gegraven moet worden om tot 15 punten te komen. Je gaat dan vanzelf fysiek ook wat dieper zoeken. Jou hart en buik blijken ook nog wel wat van waarden te weten. Daar blijken ook nog wat kleine hersentjes te zitten om het zo maar te noemen. Hoe bewust of onbewust zijn we ons daar van? Het is een uitgebreide oefening om goed te doen maar die brengt je wel veel!
 
Probeer het eens. Durf je dat?
Toen ik er onlangs als coach over begon antwoordde mijn coachee direct met: “ja natuurlijk weet ik dat, dat zou toch heel raar zijn als ik dat niet zou weten!”. Oké; zullen we eens gaan kijken samen? Je raadt het al: na de oefening had ik een verbaasde coachee voor me zitten. Verwarring is altijd het begin van een nieuwe werkelijkheid, dus dat is niet erg. Er was ook bij hem een kwartje gevallen blijkbaar. Later vertelde hij me “ja, eigenlijk wist ik dat wel maar er zijn zoveel dingen die we allemaal moeten hè. Ik ben gewoon gaan geloven dat dat voor mij ook het belangrijkste was. Ik snap nu eigenlijk pas dat fijn werken over andere dingen gaat en dat het eigenlijk veel simpeler en beter kan. Kost minder moeite zelfs!”. 
Ik praat met veel met mensen uit technische bedrijven; heb er zelf heel lang gewerkt. Die vinden NLP vaak maar een beetje vaag. NL(m)P blijken ze wel te kennen: "Niet Lullen Maar Poetsen". Het is zo mooi om te helpen daar een ommekeer te bewerkstelligen. 
 
En jouw kwartjes?
Hoe zit dat bij jou? Durf jij jezelf die vraag ook te stellen? Ik weet sinds mijn kwartje viel wat mijn echte top 5 is. En die helpt mij steeds vaker in flow te komen; wat ook nog eens heel inspirerend voor anderen blijkt te zijn. Gaaf!