images

28 okt 2020

Woensdag Wijsheid (1)

Ondanks dat ik hem niet echt lang gekend heb vond ik mijn opa altijd een hele wijze man. Hij had van die mooie spreuken waar ik als klein manneke vol bewondering naar luisterde. Zo ook deze: “junske, de skonste tèd is agge ut nie hèt”. Oftewel: de mooiste tijd is als je iets nog niet hebt.

Ja, dat zette aan tot nadenken. Als je iets wilde hebben dan was ‘het verlangen naar’ een periode die altijd te lang duurde. Maar hij leerde me juist dat dat een hele mooie periode was. Sparen, verzamelen, wensenlijstjes, wachten, ‘krijg ik het?’. Het was vaak spannend. En dan …. dan was het zover. Ineens was je ‘de eigenaar van’.

En eigenlijk blijft dat wel een beetje. Ook als je ‘later groter bent’. Ik weet nog goed dat ik (eind 20-er) voor het eerst een nieuwe auto uit mocht zoeken van mijn werkgever. Het werd een knalrode Ford Sierra. Alles ‘erop en eraan’. Wow, dat was wat. Spiksplinternieuw. Dat hadden we thuis nog nooit gehad. Dat kon ook simpelweg niet. Dus zo trots als een pauw met ….

Helemaal happy gingen die eerste weken voorbij. Een beetje de show stelen, extra ritjes, ‘ik rijd wel’. Herken je dat? Maar na een maandje of zo dan wordt dat ‘gewoon’. Dan is het nieuwe ervan af. Dan wordt het ‘gewoon’. Dat went snel. 😊 En dat was precies wat mijn opa bedoelde. Het ‘nog niet hebben’ of ‘nog niet zijn’ is best een mooie periode. Mooier dan ik vaak dacht.

En dat is wat ik nu ook vaak herken bij deelnemers aan mijn trajecten. En ook wel eens bij mezelf. We zijn niet altijd bezig met het ‘genieten onderweg’. Vaak zijn we te gefocust op het bereiken van het doel.
Ik vergelijk het regelmatig met motorrijden. Natuurlijk hebben we een doel als we ’s-morgens op pad gaan, maar we veranderen vaak genoeg van richting. Stoppen onderweg, staan stil op mooie punten, genieten van gezelschap. Als ik aan het einde van de dag de gereden track uitdraai dan is die altijd anders dan de geplande route. En dat is zoals we het leven ook kunnen zien:

ALS JE AAN HET EINDE VAN DE RIT GEEN SPIJT WILT HEBBEN,
DOE HET DAN NU GOED

Spijt voorkomen? Ontdek dan wat écht belangrijk voor je is zodat je daar naar kunt gaan leven.
info@rootonde.nl