images

06 jan 2021

Woensdag Wijsheid (3)

Vrijheid was het thema van mijn laatste blog in 2020; vooruitkijkend op 2021. Nu het nieuwe jaar begonnen is kijken we ook achterom. Voor velen was het waarschijnlijk een jaar van tegenvallers, klachten, spanningen, teleurstellingen, stress, slechte gezondheid? Misschien zelfs zo erg dat een van je naasten je is ontvallen, je werk stopte of er een faillissement was. Triest maar ook onderdeel van het leven (ook al klinkt dat hard als je het zo stelt).

Voor anderen was het juist een topjaar. 
Ging hun online business shy-high, was het heerlijk om tijdelijk op de slowdown knop te mogen drukken, om een groot deel van de tijd thuis te mogen werken. Hoe vervelend of hoe prettig ook er is één overeenkomst: je hebt altijd zelf de keuzes te maken hoe je met zo’n verrassing op je pad om gaat.
Feiten aanvechten heeft niet zoveel zin. Bijvoorbeeld ontkennen dat Corona veel meer is dan een griepje is onzinnig. En laten we blij zijn dat vandaag, hier een paar straten verder, de eerste vaccinaties zijn toegediend.

‘The only way is through’.
Waar het in feite om gaat is hoe JIJ er mee om gaat. Dat is vooral wat ik steeds van het verleden heb geleerd. Dus als je nog een keer omkijkt naar 2021 doe het dan vanuit de insteek om ervan te leren. Wat zou je anders gedaan hebben als je geweten had dat…….? Die kennis kun je misschien in de toekomst eens gebruiken. Heb geen spijt, leer van wat was. Dat komt ook vaak langs in mijn trajecten.

GELUK is niet het hebben van iets maar het ZIJN.
Ervaringen maken herinneringen, daar is geluk op gebaseerd. Tijd goed besteden, aandacht geven, leven naar je waarden, kansen durven pakken, dat zijn items die er toen doen. Dat is ook waar ik anderen in begeleidt. En soms is ‘tegendraads’ activeren een optie. Vergelijk het heel simpel met je hartslag. Die krijg je niet onder controle door alsmaar tegen jezelf te zeggen dat die omlaag moet. Het tegenovergestelde kan dan juist het gevolg zijn.

Slim anticiperen is vaak een oplossing
Zoals een zeeschildpad zich alleen echt actief gedraagt als hij met de golven mee gaat en zich stilhoudt als de golven tegen zijn zwemrichting in gaan. (Een van de metaforen uit het boek The Why Cafe van John Strelecky, de grondlegger van Big Five for Life) Denk eens anders over de situatie, probeer het voordeel van het nadeel te zien. Ja, echt je gaat het pas zien al je het door hebt, zoals Cruijff al beweerde.

       "JE KUNT NIET BEPALEN WAT ER OP JE PAD KOMT, WEL HOE JE ER MEE OM GAAT "

Ik wens je een heel bijzonder 2021 met veel ervaring en wijsheid uit het verleden. Met veel geluk in het heden.
Live well!