images

15 aug 2019

Zal ik het over de schutting gooien of kom je langs

‘Vroeger’, toen ik nog in loondienst was bij bouwbedrijven, kwam de term ‘over de schutting gooien’ regelmatig langs. Samenwerking tussen afdelingen lukte nog niet helemaal goed en dan ontstond al snel het gevoel van: ‘jullie zijn het kwijt en nu mogen wij de open eindjes in jullie half werk aan elkaar gaan breien’.

Dat was natuurlijk niet de bedoeling
Dan samen aan tafel om voor een goede overdracht te zorgen. Niemand werkt foutloos, maar als je niet weet hoe iets tot stand is gekomen werkt het irritatie in de hand. Typisch dat ik het, ook bij bedrijven die veel in procedures vast hebben liggen (of ‘dankzij’?), nog steeds vaak hoor in bedrijven. Onder de druk van ‘factor tijd’ wordt er blijkbaar nog steeds vaak ‘samen gewerkt’ in plaats van ‘samengewerkt’.

Ik kaartte dat recent nog aan bij een afdelingsmanager in een bedrijf waar ik coach. Dat werd een mooi gesprek over ‘hoe het eigenlijk zou moeten’. De wil was er wel, de wens ook, het nut werd ingezien, en toch. Toch, lukte het nog niet. Ja, er is altijd wel een ‘maar’; MAAR daar kom je niet mee vooruit. Ik laat dan altijd de foto zien van de kar met vierkante wielen; ken je die ook? En herken je die ook? ‘Geen tijd voor’? Dacht het al 

Het kan ook anders
Ja natuurlijk kan het anders. Meer begrip, meer overleg, meer samenwerken. Uiteindelijk: beter resultaat, minder irritaties, blijere medewerkers. Diezelfde manager belde me een week later. Hij wilde een nieuw traject voor een coachee bespreken. “Zal ik het over de schutting gooien of kom je langs?” vroeg hij. Ja, hij wist het antwoord natuurlijk al: ik kom wel langs. Sterker nog: ik loop binnen en heb tijd voor je. Dat levert zoveel meer begrip en tijdwinst op. Dat verdient zich daarna dubbel en dwars terug.

Wat is jouw voorkeur? Laat het me weten: info@rootonde.nl
#overdeschutting #hetkanookanders #samenwerken #rootondeweetdeweg