Familie- of organisatieopstellingen zijn een heel effectieve methode om inzicht te krijgen in de ‘krachtenvelden’ waarin je je beweegt. Een opstelling visualiseert het patroon en de bijbehorende dynamiek daarvan; dat kan het gaan over zowel je privéleven als je werk. In een opstelling of coaching kijken we ‘systemisch’ naar de situatie. Dat betekent dat we oog hebben voor het grote ‘web’ waarin personen en gebeurtenissen binnen een (familie- of organisatie-) systeem met elkaar verbonden zijn. Voor effecten uit het verleden, het heden en de toekomst.
Hoe werkt het? In een (fysieke of bord-) opstelling worden vanuit de vraagstelling (vaak een ‘probleem’) het onderliggende veld en de betrokken elementen in beeld gebracht. Bij een fysieke opstelling fungeren andere mensen als representant van degenen die vanuit je ‘web’ betrokken zijn in jouw vraagstuk. Ze kennen de situatie meestal niet en stellen zich geheel gevoelsmatig op in de ruimte, die helemaal lijkt op jouw situatie. Door een opstelling dienen zich vaak nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen aan. Je krijgt een andere kijk op de situatie, die door zal werken in je leven.
Vaag? Ja, het is eigenlijk best lastig om ‘gevoelswerk’ helder rationeel uit te leggen. Wellicht helpen een paar voorbeeldvragen: - Je hebt het gevoel dat er iets niet ‘klopt’ maar je kunt rationeel niet ontdekken wat het is - Je neemt verantwoordelijkheid voor iets wat eigenlijk niet voor of van jou is, vervalt in een patroon en vraagt je af waar dat vandaan komt? - Je hebt er moeite mee als een ander de leiding neemt. Hoe komt dat? Waar is dat ontstaan? - In je organisatie lijken verandert doorgevoerd te zijn maar werken oude ‘invloeden’ nog door. Wat speelt er nog?
Bijzonder en verhelderend Als je het voor het eerst ziet lijkt een opstelling (Systemisch Werk) heel apart. Veel mensen vinden een eerste opstelling spannend, maar de ervaring leert dat het voor bijna iedereen een heel verrijkende ervaring is. Weet dat het wetenschappelijk onderbouwd is en echt werkt. Vaak dienen zich nieuwe oplossingsrichtingen aan om verder te kunnen in het oplossen van je vraagstuk.
Wil je het zelf ervaren? Breng dan je vraag in. Meld je aan voor onze ‘Systemische Werkplaats’; eens per 3 weken op de woensdagavond. De eerstvolgende data zijn: 13 januari en 3 februari In een veilige en ervaren groep in Liempde (N-Br.) gaan we dan aan de slag.
Jouw inbreng: een open mind zodat je toegankelijk bent voor nieuw inzichten. Een avond van je tijd en een investering van 85 euro als vraaginbrenger of 20 euro als representant. Koffie, thee en versnaperingen zijn dan inbegrepen. (prijzen zijn exBTW) Voor info of aanmelding: info@rootonde.nl
Wil je meer informatie over één van onze trajecten? Vul dan het onderstaand formulier in. Na ontvangst nemen wij snel contact met je op voor verdere informatie.